Τ. Πεβερέτος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για αυτόνομο ΟΓΑ. Θετική και η εξέλιξη για τους αγρεργάτες

Η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα, διαμήνυσαν οι παραγωγοί

Τ. Πεβερέτος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού ταμείου

Την δέσμευση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, απέσπασαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κτηνοτρόφων Αλιέων Ελλάδας. Αυτό έκανε γνωστό στο ypaithros.gr, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία μιλάει για τρία ταμεία, άρα ο ΟΓΑ μένει ξεχωριστός Οργανισμός. Σύμφωνος είναι και ο Πρόεδρος της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον οποίο συναντήθηκε η επιτροπή επιμένει στην ενοποίηση των ταμείων. Εμφανίστηκε όμως διαθέσιμος να προχωρήσει σε κάποιες διαφοροποιήσεις διότι αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο που προωθείται δεν μπορεί να είναι λειτουργικό», μας τονίζει ο κ. Πεβερέτος.

Και προσθέτει: «Το θετικό που προέκυψε από την συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Εργασίας είναι ότι διευκρινίστηκε το θέμα των μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια παραμονής με τη θέσπιση του ειδικού παραβόλου για τους αγρεργάτες. Στην ουσία η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση που είχαμε υποβάλει. Αν και προς το παρόν η κυβέρνηση το ονομάζει παράβολο, εμείς θα επιμείνουμε στη χρήση εργοσήμου που θα μπορεί να δηλώνεται σαν έξοδο στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν και οι επιπλέον πόροι που χρειάζεται ο Οργανισμός προκειμένου να είναι βιώσιμος. Αν μάλιστα αφαιρεθούν από τον ΟΓΑ οικογενειακά επιδόματα, προνοιακές συντάξεις κ.α. που έχει… φορτωθεί και φαίνεται ότι πάνε στους αγρότες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τον αυτόνομο οργανισμό».

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ ξεκαθαρίζει ότι αυτό που κάναμε είναι να πραγματοποιούμε διερευνητικές συζητήσεις, να θέτουμε τα αιτήματά μας, τα οποία γίνονται κατανοητά. «Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στη ύπαιθρο δεν είναι μια απλή κινητοποίηση των αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων. Είναι “εξέγερση” γιατί η συσσώρευση πέντε μνημονικών ετών με τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας που έχει υπάρξει, έχει φθάσει τα πράγματα στο να μην μπορεί να επιβιώσει ο αγρότης. Να μην μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει στην εκμετάλλευσή του. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους για την εφαρμογή μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής μέσα από την οποία θα μπορεί και να καλλιεργήσει, να παράγει τα ιδιαίτερα αυτά τρόφιμα που έχει ανάγκη η χώρα μας για να επιβιώσουν οι αγροτικές οικογένειες», καταλήγει ο κ. Πεβερέτος.