Ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό που δεν χρειάζεσαι χρήματα!

Ανοίγει τις πύλες του στις 13 Δεκεμβρίου στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, η οποία δεν διαχειρίζεται χρήματα και βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική συνεισφορά των μελών της, αυτή τη φορά, με την βοήθεια των «Γιατρών του Κόσμου» οργανώνει έναν αξιοπρεπή χώρο αναψυχής και διασκέδασης, για μικρούς και μεγάλους, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών στην πόλη της Κατερίνης.

Ήδη έχουν ετοιμαστεί και τοποθετηθεί στην αυλή του Καπνικού Σταθμού τα δώδεκα ξύλινα σπιτάκια που θα αποτελέσουν τη βάση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου και σταδιακά διαμορφώνεται ο περιβάλλοντας χώρος που θα προσδώσει την εικόνα ενός παραδοσιακού χωριού, όπως θα ήταν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου θα λειτουργήσει από την 13η έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014, καθημερινά από τις 17:00 έως τις 22:00 εκτός από τις ημερομηνίες 15, 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου. Αυτές τις 4 ημέρες το χωριό θα λειτουργεί μόνο τα πρωινά από τις 10:00 έως τις 13:00 για να υποδεχτεί μαθήτριες και μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του νομού Πιερίας. Δεκάδες σχολεία, ήδη, δήλωσαν συμμετοχή για επίσκεψη στο χωριό, καθώς τα ξύλινα σπιτάκια του έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Παραδοσιακά γλυκίσματα, κάστανα, ζαχαρωτά, δημιουργικά παιχνίδια, νηστίσιμα εδέσματα καθώς και εργαστήριο σκιάχτρων και χειροτεχνίας, χώρος προβολών και ανάγνωσης παραμυθιών, το σπίτι του Άη Βασίλη είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του χωριού. Συγχρόνως, ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών παράλληλων εκδηλώσεων θα πλαισιώσει τη λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού.

Μουσικά και θεατρικά σχήματα, παραδοσιακές χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων και μεμονωμένοι καλλιτέχνες έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, δίνοντας κάθε βράδυ έναν ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα στο όλο εγχείρημα. Μαζί με τα 12 σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, στην αυλή του Καπνικού Σταθμού θα στηθεί για όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων η πρώτη υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, η οποία μετά το τέλος των εορτών, σκοπός είναι να στηθεί μόνιμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όλα τα υλικά κατασκευής και οι εργασίες για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου» στον Καπνικό Σταθμό, είναι προσφορά επιχειρήσεων και τεχνιτών της πόλης μας ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία, πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική Υπηρεσία και άδεια παράστασης για τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», οι «κάτοικοι» του οποίου δεν θα χρειάζονται χρήματα, διότι η λειτουργία του θα βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή. Η είσοδος των επισκεπτών στο χωριό αποφασίστηκε να γίνεται με την προσφορά τροφίμων και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο αντίστοιχα.