Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει δέκα μέρες, αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει δέκα μέρες, αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που έλαβε χώρα στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Εξερχόμενος από την Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.

«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». Ο Γκράντι πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε επαφές για το προσφυγικό.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο προεδρεύων ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ ανέφερε πως «εάν έως τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου [με την Τουρκία] δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα».

Η Σύνοδος των υπουργών πραγματοποιήθηκε εν μέσω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει σε Ελλάδα και Κομισιόν η πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό.

Πηγή: in.gr