Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός Βοΐου, Καστοριάς, Γρεβενών: Επιστολή διαμαρτυρίας για τις αποζημιώσεις 2023

05/07/2024
3' διάβασμα
agrotikos-kapnikos-synetairismos-voiou-kastorias-grevenon-epistoli-diamartyrias-gia-tis-apozimioseis-2023-46918

Επιστολή προς τους τοπικούς βουλευτές της Κοζάνης για την καθυστέρηση οικονομικών ενισχύσεων της σοδειάς του 2023 απέστειλε πρόσφατα ο Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών, ο οποίος «καταγγέλλει τον ΕΛΓΑ Κοζάνης για απαράδεκτη στάση».

«Με τηλεφωνική επικοινωνία τον Ιούλιο του 2023 έγινε η γνωστοποίηση στον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες καπνού και ζητήσαμε έγκυρα να ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του συνεταιρισμού μας για την εσοδεία 2023. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και μάλιστα μας απέτρεψαν να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια με την αιτιολογία ότι καμία αναγγελία δεν θα έχει κάποια τύχη! Να τονίσουμε ότι για τις ίδιες καταστροφές (παρατεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών) υπήρξαν παραγωγοί που αποζημιώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Καστοριάς αλλά και στο νομό Κοζάνης έως και 500 ευρώ/στρέμμα αλλά δεν υπαγόταν στη δύναμη του συνεταιρισμού μας που εκπροσωπεί τους περισσότερους παραγωγούς Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού.

Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατέθεσε αμέσως ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρα και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια.

«Προβληματισμός επικρατεί στους καπνοκαλλιεργητές του “Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών”, καθώς έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος και ακόμα δεν έχουν ενισχυθεί οικονομικά για τη ζημία που υπέστησαν στη σοδειά του 2023. Όπως ο εν λόγω Συνεταιρισμός τεκμηριώνει με σημερινή επιστολή του, η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα Ερώτηση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν βαρύτατα τις καλλιέργειες καπνού.

Οι αριθμοί που παρουσιάζουν είναι αποκαλυπτικοί για την απόκλιση “μετά το πέρας των παραλαβών εσοδείας 2023, ήτοι 30/3/2024”, εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά:

-Σοδειά 2022, 120 παραγωγοί, 308.419,32 κιλά, 1.489.545,81 ευρώ εμπορική αξία.

-Σοδειά 2023, 86 παραγωγοί, 162.546,33 κιλά, 807.398,33 ευρώ εμπορική αξία.

Ο συνεταιρισμός περιγράφει πλημμελές ενδιαφέρον στις επικοινωνίες τους με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης από τον Ιούλιο 2023, όταν ενημέρωσαν για το ύψος της ζημίας και επιχείρησαν να διεκδικήσουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Επιπλέον, κάνουν λόγο για αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε καπνοκαλλιέργειες, οι οποίες αποζημιώθηκαν», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ερώτηση.

Ο βουλευτής Κοζάνης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί εδώ και ένα χρόνο για την εξεύρεση λύσης στήριξης των παραγωγών, ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την ταχεία και πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν λάβει οι πληγέντες καλλιεργητές καπνού τα χρήματα που δικαιούνται.