Αλλαγές στην απογραφή αγροτικών μηχανημάτων

Αλλαγές στην απογραφή αγροτικών μηχανημάτων με τροποποίηση ΥΑ

Υπεγράφη υπουργική απόφαση για την αναβολή εφαρμογής περιορισμών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για ελκυστήρες και δόθηκε παράταση πενταετίας ως προς την υποχρεωτικότητα διατάξεων προστασίας έναντι ανατροπής για ελκυστήρες, που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5-1998.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε την Τετάρτη 10/2 την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης 11337/Γ3Β/2365/27-05-2009, και συγκεκριμένα το άρθρο 8, αναβάλλοντας εκ νέου τον περιορισμό περί αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για 2 έτη (μέχρι 31-12-2017).

Η αναβολή αιτιολογείται τόσο λόγω της ζήτησης για τα παλαιότερης γενιάς αγροτικά μηχανήματα, όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αποκτήσουν αγροτικά μηχανήματα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος (στο 1/3 έως και 1/5 της αξίας των αντίστοιχων καινούργιων), διευκολύνοντας τους παραγωγούς και εισαγωγείς στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Επιπλέον με την ανωτέρω απόφαση, δίνεται παράταση πενταετίας (όπως γίνεται από το 1998) σε γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5-1998 (ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε η υποχρεωτικότητα των διατάξεων προστασίας έναντι ανατροπής) να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας εγκεκριμένου τύπου δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή λαμβάνεται έχοντας υπόψη την δεδομένη δυσκολία εξεύρεσης εγκεκριμένου τύπου διατάξεων προστασίας για τόσο παλιά μηχανήματα αλλά και την αδυναμία πρότασης χρηματοδότησης για την απόσυρση και αντικατάσταση αυτών με πιο σύγχρονα μηχανήματα.