Ανακοίνωση από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας

Με αφορμή τις συνεχείς ανακοινώσεις από ΜΜΕ και λοιπούς τοπικούς Φορείς, σχετικά με το καθεστώς προστασίας των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγια που είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Εύβοια, στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός κλπ, ο ΦΔΠΠ Εύβοιας διευκρινίζει ότι:

Α. Η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στα άρθρα 18,19 και 21 του ν. 1650/1986 και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018 και τους αντίστοιχους χάρτες, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Β. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) με προστατευτέα είδη τα: Πετροκούναβο, Αλεπού, Σκατζόχοιρος, Ασβός, Πέρδικα, Λαγός, Φασιανός, Γεράκι, Τσίχλες, Κότσιφας, Τρυγόνι, κ.α.

Ως εκ τούτου η εν λόγω περιοχή δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν μόνο οι περιοχές του δικτύου Natura 2000. Παρά ταύτα ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Φορέα επισκεφθηκαν τις πρωϊνές και μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 13-8-2019 την περιοχή Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προκειμένου να διαμορφώσουν ίδια άποψη για την έκταση της πυρκαγιάς και τις επιπτώσεις της στη χλωρίδα και την πανίδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας παρακαλεί τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων να αποφεύγουν ανάλογες αναφορές προκειμένου να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες.