Ανοιχτός σε «μικρές» αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Κατρούγκαλος

Παράθυρο για μικρές διαφοροποιήσεις που όμως δε θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του.

Κατρούγκαλος: Συμφωνία για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

Πολιτικά ευέλικτος σε αλλαγές που δεν αφορούν θέματα αρχών δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο υπουργός σημειώνει ότι στη φιλοσοφία του το σχέδιο είναι «ταξικά μεροληπτικό προς όφελος των φτωχών νέου ασφαλιστικού συστήματος».

Ωστόσο παραδέχεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μείωση συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, κυρίως με εισοδήματα άνω των 1.200 ευρώ.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή αναδιανομής αποτελεί θεμελιώδη ιδεολογική διαφορά με τους δανειστές και αναλύει τα σημεία τριβής όπως είναι για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.

Τουλάχιστον 153 βουλευτές πιστεύει ο ίδιος ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο ενώ δηλώνει πρόθυμος να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές για να επιτευχθεί αυτό.

Εξάλλου, σε δήλωσή του χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προέβλεψε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινες» γραμμές, τις οποίες θα σεβαστεί έως το τέλος.

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις -τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα- στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

Η δήλωση έγινε από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε ο υπουργός για το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς και για συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.

Η επίσκεψη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας «να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματα και γενικά τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό (…) να δείξουμε παντού ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, καθώς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αυτή τη στιγμή το υπ´ αριθμόν ένα ζήτημα σε όλη την ήπειρό μας».

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ο υπουργός σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα: η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Ερχόμαστε τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την κρίση, την ανεργία, την αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους». δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε, λοιπόν, να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις – τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα – στο πλαίσιο μιας πλήρους σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

Ο υπ. Εργασίας είπε ότι όλα αυτά τα εξήγησε στους συνομιλητές του στην Γερμανία, όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας και η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική.

«Ειδικά βέβαια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», διευκρίνισε, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, επανέλαβε, οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών είναι θετικές.

«Στην γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε όμως κι εμείς “κόκκινες γραμμές” που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος», συνέχισε.

Ο ίδιος εξέφρασε, δε, την ελπίδα το νομοσχέδιο να μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή, με ολοκληρωμένη την διαπραγμάτευση, εντός του Ιανουαρίου.