Βρέθηκαν ίχνη του Glyphosat σε 14 γερμανικές μπίρες

Έρευνα του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία βρέθηκε μικρή ποσότητα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου (Glyphosat) σε 14 διάσημες γερμανικές μπύρες, δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel.

Έντονη ήταν η αντίδραση της γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιίας η οποία σε ανακοίνωσή της αντιτείνει ότι το εν λόγω φυτοφάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία, επομένως είναι δυνατό να εντοπιστεί παντού. Επιμένει, δε, ότι οι ποσότητες είναι πολύ μικρές και δε συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Από την πλευρά του, το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Μονάχου αναφέρει στη μελέτη του ότι εντόπισε ίχνη Glyphosat σε 14 διαφορετικές μπίρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 29,75 μικρογραμμάρια, εντοπίστηκε σε ένα λίτρο Hasseröder, ενώ ένα λίτρο της βαυαρικής Augustiner περιέχει 0.46 μικρογραμμάρια, κάνοντάς την τη πιο “ασφαλή” από τις μπίρες που ελέγχθηκαν.

Η διάσημη Beck’s Pils εντοπίστηκε να περιέχει 5 μικρογραμμάρια Glyphosat ανά λίτρο, ενώ η Paulaner Weissbier και η Erdinger Weissbier περιείχαν 0.66 και 2.92 μικρογραμμάρια του ζιζανιοκτόνου, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το Spiegel, το ανώτατο επιτρεπτό όριο του Glyphosat στο νερό είναι 0.1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ωστόσο, η γερμανική Ένωση Ζυθοποιίας αμφισβητεί τη μελέτη, σημειώνοντας πως το εν λόγω ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία οπότε λογικό είναι «να εντοπίζεται σχεδόν παντού».

Σύμφωνα με την Ένωση το ποσοστό Glyphosate στις μπύρες δεν εγκυμονούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς “ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 1.000 λίτρα μπίρας την ημέρα για να υποστεί κάποια βλάβη στην υγεία του”. Ένας ενήλικας αν πίνει 30 μικρογραμμάρια ανά λίτρο δεν κινδυνεύει”, σημειώνει.