«Σφυρίζει αδιάφορα ο Αποστόλου στα αιτήματα των αγροτών»

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου να μην κατανοεί τις αντιδράσεις των αγροτών, και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να κάνει λόγο για «αντιαγροτική πολιτική» της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό.

«Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αναδεικνύουν ως βασικό αίτημα, αυτό της απόσυρσης των προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και της συζήτησης των θεμάτων από μηδενική βάση. Έχω κάνει εξαντλητικούς διαλόγους και συναντήσεις μαζί τους όχι μόνο για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και για πολλά άλλα» ανέφερε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Όμως τα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού είναι ζητήματα γενικότερης πολιτικής, τα διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και αυτή την ώρα τα διαπραγματεύονται με τους δανειστές μας. Θα ήταν εντελώς άστοχο από την πλευρά μου να υπάρξει κάποια δέσμευση. Κι αυτό το ξέρουν οι αγρότες. Ζήτησαν να συναντηθούν με το Πρωθυπουργό. Ανταποκρίθηκε άμεσα … οι ίδιοι όχι». Και σημείωσε αμέσως μετά: «Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδρασή τους».

Προανήγγειλε δε ξεχωριστή συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Γάλλο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη συνεννόησης μαζί τους», τόνισε.

Απαντώντας στην επερώτηση τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση του μικρού και μεσαίου αγρότη. Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, σημείωσε ότι υιοθετήθηκε το 2014 από τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2017 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί.

Στην ομιλία του ο υπουργός προανήγγειλε πως επικαιροποιείται και αυστηροποιείται το Εθνικό Μητρώο Αγροτών με βάση τη νέα πρόταση για τον προσδιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

«Με την πρότασή μας για ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, του συνολικά δηλούμενου εισοδήματος από τη γεωργία, οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα είναι περίπου 275.000. Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα υπάρχει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ταυτόχρονα συζητιέται αυτήν την ώρα με τους θεσμούς στη διαπραγμάτευση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση ξεκινάει παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής με τον εξορθολογισμό του χώρου εμπορίας και διακίνησης των εφοδίων, «ενώ είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Τραπεζών για την έκδοση της «κάρτας του αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο χώρος. Σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία θέσπισης της. Θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο τις ενισχύσεις του κάθε αγρότη».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως θεσπίζεται το εργόσημο ως βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης. «Αν καταφέρουμε σε πρώτη φάση να προσεγγίσουμε το 1/3 αυτής της εργασίας τότε μιλάμε για έσοδα του ΟΓΑ που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ».

Και τόνισε: «Καθιερώνουμε την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και τιμολογίων πώλησης για όλα τα αγροτικά προϊόντα, χωρίς να δημιουργούνται γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Όπως είπε, θα επιταχυνθούν μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών οι επιστροφές των οφειλόμενων από το Δημόσιο (από το ΦΠΑ μέχρι το φόρο πετρελαίου). Σ’ αυτό, όπως εξήγησε, θα συμβάλλουν και ο ΕΛΓΑ που θα καταβάλλει από τα μέσα του Φλεβάρη και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο 20 με 25 εκατ, για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015 και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καταβάλλει στα μέσα του Φλεβάρη ποσό 50 εκατ. περίπου για συνδεδεμένες ενισχύσεις, εκκρεμότητες ενιαίας και αποζημιώσεις των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρώσικο εμπάργκο.

Σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις ευρώ, και συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ, προβλέπεται, όπως είπε, ένα διπλό «πακέτο» για τους αγρότες έως 40 ετών.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά «πακέτο Αποστόλου» στη λογική του «πακέτου Χατζηγάκη» δεν πρόκειται να υπάρξει» σημείωσε. 

 Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα

«Μία είναι η ομόφωνη κραυγή του λαού μας απ’ άκρη σ’ άκρη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα εδώ και τώρα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, και αναφερόμενος στις χθεσινές κινητοποιήσεις και ειδικότερα για το Αγροτικό απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό: «Τι λέτε κύριοι της κυβέρνησης στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα;». «Τους λέτε ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

 Λεβέντης: Μην κλείνετε τους δρόμους

«Να μην κλείνουν τους δρόμους», κάλεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τους αγρότες, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει η μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον μιας άλλης ώστε «να πετύχει τα δικά της». Από την άλλη, κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να αυθαιρετεί και να μην φέρει «με τη βία» νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή, εκτιμώντας πως «αυτή θα είναι η μέρα που θα πέσει η κυβέρνηση».