Γεροβασίλη: Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ

Ολγα Γεροβασίλη: Πιθανό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως «οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Διέψευσε τα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφίσματος, και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα καθοριστεί ημερομηνία για σύγκληση του Eurogroup τις επόμενες μέρες. Έκανε δε γνωστό ότι ότι θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικό κλιμακίων.

«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.

«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως, συνέχισε, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα τόνισε ότι «η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της» αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. κοινωνικών στρωμάτων».

Ερωτηθείσα για πόσο διάστημα ακόμη αντέχει η οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα ταμειακών διαθεσίμων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι η στάση της προκαλεί αλγεινή εντύπωση. «Πρέπει να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο» σημείωσε και την κατηγόρησε για μικροπολιτική. Είπε δε χαρακτηριστικά: «Η Ν.Δ. συμφωνεί με το ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα; Αν δεν συμφωνεί, ας μην υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης και να ταχθεί υπέρ μιας εθνικής γραμμής στα θέματα αυτά».