Ξένα ΜΜΕ: “H Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

φωτιά στη βουλή

Η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γράφει ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας την κάθοδο την αγροτών στην Αθήνα και τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο. 

Εκτός από της αγρότες, η κυβέρνηση των Αθηνών βρίσκεται αντιμέτωπη και με διπλό Grexit, επισημαίνουν γερμανικά δημοσιεύματα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη  με μία έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και την αποχώρησή της από την συνθήκη Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο “news.de”.  

Παράλληλα η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα παίζει από τα πρώτα θέματα στα media σε όλο τον κόσμο. Ολοι αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη στην Αθήνα σήμερα και μεταδίδουν συνεχώς ρεπορτάζ ανταποκριτών τους.

H Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γράφει η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”σχολιάζοντας την “επέλαση” την αγροτών στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.  

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε νευραλγικά σημεία της χώρας πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Σε 68 περιοχές της Ελλάδας οι αγρότες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα  και προσθέτει: 

“Με τα τρακτέρ τους να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους, το Σαββατοκύριακο οι αγρότες σχεδιάζουν μία μεγάλη πορεία στην Αθήνα . Οι αγρότες είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση των Αθηνών αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

“Για τον πρωθυπουργό Τσίπρα , οι αγρότες είναι ένα από τους κλάδους που έχει να παλέψει. Όλοι διαδηλώνουν ενάντια στην μεταρρύθμιση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό”, υπογραμμίζει η εφημερίδα “Die Zeit”.

Με αφορμή τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στο θέμα των περιπολιών του NATO στο Αιγαίο η εφημερίδα Handelsblatt κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης. «Χάος με τους πρόσφυγες, μαζικές απεργίες, οδοφράγματα, πτώση στο χρηματιστήριο. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο έλληνας πρωθυπουργός πιέζεται από όλες τις πλευρές. Οι δανειστές τον πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτάται το πολιτικό του μέλλον. Ο Τσίπρας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο. Πολλές κινήσεις του μοιάζουν να μην έχουν σχέδιο και συντονισμό ειδικά στην προσφυγική πολιτική. Την Τρίτη ο Τσίπρας απέκλειε κατηγορηματικά την περιπολία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συμφώνησε με την αποστολή». Ο αρθρογράφος στη συνέχεια θίγει και το θέμα του ασφαλιστικού: «Οι αργές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δημιουργούν ανασφάλεια στις αγορές. Η πιο καυτή πατάτα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Τα καταστροφικά νούμερα στον τομέα των συντάξεων είναι μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Γι’ αυτό η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια από τις κεντρικές αποστολές της μεταρρύθμισης. Ωστόσο εξελίσσεται σε πρόκληση, στην οποία θα μπορούσε να αποτύχει ο Τσίπρας».

Με διπλό Grexit απειλείται η Ελλάδα γράφει το γερμανικό δίκτυο “news.de” που επισημαίνει ότι,  η κυβέρνηση των Αθηνών δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις πολλών κλάδων που διαμαρτύρονται ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη και με μία έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αλλά και με πιθανή αποχώρησή της από την Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα