Εν αναμονή αποφάσεων για τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων

Έβρος: Ακυρώθηκε το μπλόκο στη γέφυρα των Καστανεών

Με κλιμάκωση του αγώνα, ήτοι πολύωρες διακοπές κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται και το επ αόριστον κλείσιμο των δρόμων σκοπεύουν να απαντήσουν οι αγρότες στις κυβερνητικές διαρροές περί «βελτιωμένων προτάσεων τις οποίες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό (και για ελεύθερους επαγγελματίες)». Έτσι σήμερα Τρίτη οι αγρότες της Νίκαιας συγκαλούν ανοικτή συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, στην οποία έχουν καλέσει τα μπλόκα της χώρας που συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που ταυτίζονται με τα αιτήματα του μπλόκου των Τεμπών. Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στη συμπρωτεύουσα, οι αγρότες θα ενημερωθούν στα πλαίσια συνέλευσης που συγκαλεί σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή.

Όσον αφορά στην επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί τους, οι αγρότες διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λόγο να βιαστούν και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να επισκεφθούν το Μαξίμου, μόνο εάν ο πρωθυπουργός δεχθεί μια ειλικρινή συζήτηση από μηδενική βάση. Η κυβέρνηση άλλωστε, όπως έδειξε και η ιστορία απόσυρσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όταν πιέζετε, υποχωρεί…».

Στο κενό η συμμαχία μεταξύ Νίκαιας-Τεμπών

Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η προσπάθεια των εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών να τα βρούνε με το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς οι διαφορές στα αιτήματα δύσκολα μπορούν να γεφυρωθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας «η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στην κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Το Μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή 24 Γενάρη, αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας, στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται στις 26 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις Πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την Πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Νίκαια

Ηθικό ακμαιότατο στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά και την εντυπωσιακή υποστήριξη εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Θεσσαλίας στον αγώνα των αγροτών, όπως αυτή καταγράφηκε στην κυριακάτικη συνέλευση. Μάλιστα χθες προστέθηκαν στην περιοχή άλλα 100 τρακτέρ από τον νομό Τρικάλων, και τις επαρχίες Αγιάς και Φαρσάλων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «παλεύουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων, όπως ιεραρχούνται στο πλαίσιο διεκδίκησης που καθορίστηκε στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σε συντονισμό με τα άλλα μπλόκα που συμφωνούν μ’ αυτό το πλαίσιο των αιτημάτων και την προοπτική του αγώνα μας, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την πάλη, θ’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι για τον τραβήξουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας.»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια η πανελλαδική συνέλευση των μπλόκων, κατά την διάρκεια της οποίας θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα της μάχης. Στην πρόσκληση της Νίκαιας απάντησε θετικά το μπλόκο του Προμαχώνα στις Σέρρες, με τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Παύλο Αραμπατζή να δηλώνει ότι «στο μπλόκο μας δεν έχουμε κλείσει μόνιμα τον δρόμο, ωστόσο ο κόσμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μόνιμους αποκλεισμούς ακόμα και από σήμερα, στο τελωνείο που είναι η μοναδική έξοδος εμπορευμάτων της χώρας».

Τέμπη

Με τους κλασικούς δίωρους αποκλεισμούς δρόμων (12-2 μ.μ. και 7-9μ.μ.) συνεχίστηκε και χθες η κινητοποίηση των αγροτών των Τεμπών, ενώ σύμφωνα με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής «οι ώρες διακοπής της κυκλοφορίας είναι σε όλα τα μπλόκα κοινές, ώστε ο ταξιδιώτης να μην πέφτει διαρκώς πάνω σε κλείσιμο δρόμων». Χθες εξελέγη η ολιγομελής αντιπροσωπεία των αγροτών που θα εκπροσωπήσει το μπλόκο της Λάρισας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου. Το κάλεσμα γίνεται με ευθύνη της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών για την πρόσκληση όλων των μπλόκων και τον συντονισμό της συζήτησης και με οικοδεσπότες της συνάντησης το μπλόκο των Μαλγάρων. Επειδή οι διοργανωτές αναμένουν μεγάλο αριθμό εκπροσώπων απ όλη την χώρα, αποφασίστηκε στη σύσκεψη να συμμετάσχουν αυστηρά δύο αντιπρόσωποι από κάθε μπλόκο, έτσι ώστε να μην γίνει μια γενική και άτακτη συζήτηση.
Αλληλέγγυοι
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών συνεχίζουν να εκφράζουν με ανακοινώσεις τους διάφοροι φορείς, όπως:

Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Ν. Λάρισας, κομμάτι της κοινωνίας αυτής σεβόμενη τους αγώνες των αγροτών και ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των χιλιάδων αγροτών, ζητά «την απόσυρση του ασφαλιστικού εκτρώματος και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Η θέση μας στο θέμα της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, με την αύξηση εισφορών και την μεγάλη μείωση των συντάξεων που φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ο δρόμος του Αγώνα.

Εργαζόμενοι στον ΟΓΑ
Σε κατάληψη των υπηρεσιών του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΟΓΑ στη Λάρισα προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, ζητώντας την απόσυρση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με ανακοίνωση τους καλούνε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς μελισσοκόμους, αγρεργάτες, και όλους τους ασφαλιζόμενους στον ΟΓΑ, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία, να συμπαραταχθούνε, να μη συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, να διεκδικήσουνε αυτά που τους ανήκουν.

Κοινωνικοί Λειτουργοί
Το Δ.Σ του Τοπικού Τμήματος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ν. Λάρισας εκφράζει την αλληλέγγυα συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα καθώς και στην περιοχή μας, ενάντια στο Νομοσχέδιο που καταρρίπτει την Κοινωνική Ασφάλιση και τους υπερφορολογεί. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πλήττεται και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους υπόλοιπους τομείς με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά όλες οι κοινωνικές τάξεις.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ)
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σ’ όλη τη χώρα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη φορολογική τους λεηλασία, ανοίγουν το δρόμο για τη συγκρότηση ενός μεγάλου παλλαϊκού μετώπου που θα βάλει τέλος στους αντιλαϊκούς μνημονιακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών – λιμάνια, αεροδρόμια – της χώρας.
Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.).
Οι γιατροί, μέλη της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ., σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρουν πως «ζώντας καθημερινά το μόχθο των πατεράδων και των αδερφών μας, των αγροτών της πατρίδας μας, αλλά και την αγωνία τους για τη διάλυση του ΕΣΥ, των προνοιακών δομών και του κοινωνικού κράτους, χαιρετίζουν τις μεγαλειώδεις, ενωτικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους. Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και συστράτευσή τους στον αγώνα για επιβίωση, διατήρηση και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Επιτροπή Ειρήνης
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας, για μια ακόμη φορά, χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών, που τις ημέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκφράζει τη συμπαράσταση του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά τους. «Πλάι στα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο το εργάτη», «Εργατιά–αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», βάζουμε και το σύνθημα: «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γιώργος Ρούστας

Νωρίτερα το ΑΠΕ μετέδιδε για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας:

 

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιούν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Σήμερα στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται, λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί κλείσιμο του τελωνείου στο χρονικό διάστημα 13.00-15.00 το μεσημέρι.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα. 
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια ‘Αννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ