Επίσκεψη των Βιοκαλλιεργητών Αττικής στα γραφεία της «ΥΧ»
«Η βιολογική καλλιέργεια και ο Έλληνας βιοκαλλιεργητής αντιμετωπίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που φαίνεται να ισχύει» εξηγεί ο Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του συλλόγου αγορών βιοκαλλιεργητών Αττικής . Η Ιωάννα Βόλη, αντιπρόεδρος του συλλόγου, καθώς και τα μέλη Θόδωρος Αρβανίτης και Χρήστος Γκολέμης επιβεβαιώνουν πως τα προβλήματα στη βιολογική παραγωγή είναι πολλά, και η κρατική βοήθεια ελάχιστη. Τα προβλήματα στη βιολογική καλλιέργεια ξεκινούν από τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι βιοκαλλιεργητές για την παραγωγή τους.
«Το ρίσκο που αναλαμβάνει ο βιοκαλλιεργητής είναι μεγάλο, γιατί στη βιολογική καλλιέργεια μπορεί να χάσει κανείς όλη του την παραγωγή ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το ρίσκο είναι πολύ πιο περιορισμένο στη συμβατική καλλιέργεια, γιατί τα μέσα που διαθέτουν οι καλλιεργητές της συμβατικής γεωργίας είναι αρκετά πιο αποτελεσματικά» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.
Μειωμένη ποικιλία
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι βιοκαλλιεργητές είναι η μειωμένη ποικιλία προϊόντων. «Οι συνάδελφοι βιοκαλλιεργητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν στη διάθεσή τους μία γκάμα εκατοντάδων προϊόντων για να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να κάνουν λίπανση και να ολοκληρώσουν τον κύκλο παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας βιοκαλλιεργητής, από αυτά τα προϊόντα έχει μόνο τα 50. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Επίσης, δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό αν δεν έχει πάρει έγκριση από το ελληνικό υπουργείο» εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου.
«Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στον βιοκαλλιεργητή για την απώλεια του εισοδήματος ήταν ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, ήταν όμως και ένα πρόβλημα» αναφέρει η αντιπρόεδρος του συλλόγου. «Δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό να παίρνουμε επιδοτήσεις. Είναι ένα κίνητρο, μια ώθηση για την αρχή, αλλά πολλές φορές σε αδρανοποιεί. Θα πρέπει η επιδότηση να δίνεται στο παραγόμενο προϊόν ή στον αγρότη; Αν δίνεται στον αγρότη, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη παραγωγή. Το θέμα μας είναι να επιδοτηθεί το προϊόν που παράγεται, ώστε να μπορεί να βοηθηθεί και να προωθηθεί». Ο Θόδωρος Αρβανίτης τονίζει πως αν και τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πράσινη γεωργία, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολύ λίγα μαθήματα για τη βιολογική καλλιέργεια.
Πως θα αναπτυχθεί η καλλιέργεια και προς όφελος του καταναλωτή
Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας είναι η τεχνογνωσία. «Εκτός από τη νοοτροπία που θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος, την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, απαιτείται να υπάρχει και τεχνογνωσία. Να υπάρξουν γεωπόνοι, σύμβουλοι, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν. Να είναι ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι ώστε να στηρίξουν τον Έλληνα βιοκαλλιεργητή» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου. Επίσης, αν έρθουν στη χώρα μας 200 προϊόντα αντί για 20, ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και θα υπάρξει μείωση στην τιμή, προσθέτει.
Ως σύλλογος, προτείνουν να υπάρξει ένα σύστημα ολοκληρωμένο, με μια σωστή βάση, που θα μπορέσει να προσφέρει στον βιοκαλλιεργητή, σε αυτόν που θέλει να κάνει ένα ξεκίνημα στη βιολογική καλλιέργεια. Να του προσφέρει τις σωστές βάσεις για να κάνει και ο ίδιος κάτι σωστό και να παραμείνει σε αυτό. Η Ιωάννα Βόλη τονίζει: «Ο κρατικός έλεγχος θα πρέπει να αυξηθεί. Εμείς τον επιδιώκουμε όσο πιο αυστηρό γίνεται και από όσους περισσότερους οργανισμούς. Θέλουμε τα εφόδια να είναι προσβάσιμα σε μας και σε λογικές τιμές. Επίσης, ως βιοκαλλιεργητές και ως Έλληνες, θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, ώστε να προωθήσουμε τη παραγωγή μας». Τέλος, ο Χρήστος Γκολέμης τονίζει πως, για να υπάρξει ανάπτυξη στη βιολογική καλλιέργεια, θα πρέπει το κράτος «να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας, και όχι εμπόδιο».