Επιτάχυνση επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, παράλληλα με αποζημιώσεις ΕΛΓΑ υπόσχεται ο Αποστόλου

Επιστροφή ΦΠΑ εντός 30 ημερών υπόσχεται στους αγρότες το υπουργείο Οικονομικών

Στην επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ την οποία απαντά σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πρόκειται να αναφέρει – σύμφωνα με πληροφορίες – μεταξύ άλλων τα εξής:

Δημιουργείται Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε σχέση με εκείνους που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασικής τους απασχόληση είναι άλλη. Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα αφορά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η μοριοδότηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας  και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

Όσοι έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης εκτιμάται ότι στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα ενταχθούν περί τις 275.000 αγρότες.

Για την ορθή λειτουργία του Μητρώου, καθώς και για την επίλυση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου και του συστήματος ΟΣΔΕ και οι συναλλαγές του αγρότη με τις υπηρεσίες δεν θα απαιτούν πλέον κανένα έγγραφο.

Επέκταση του εργόσημου για την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων μεταναστών

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν παράνομα στη χώρα (είτε έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, είτε έχουν εκπέσει σε καθεστώς παράνομης διαμονής μετά την είσοδό τους). Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα:

  • Οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πληρώνουν
  • Ο ΟΓΑ να έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας
    Οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση
  • Με νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, η  κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων μεταναστών.

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους. Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.

Ταυτόχρονα ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσθέσει εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκ ευρώ το χρόνο.

Θεσπίζεται η «Κάρτα του αγρότη»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση της «κάρτας του αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.  Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η «κάρτα του αγρότη» θα συνδεθεί και θα έχει ως  πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ο αγρότης θα μπορεί να προεισπράττει όλο το χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται, από το Τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησής του, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του.

Επιταχύνονται οι επιστροφές από το Δημόσιο

Επιταχύνονται σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών οι επιστροφές των οφειλόμενων από το Δημόσιο (από το ΦΠΑ μέχρι το φόρο πετρελαίου ), ώστε παράλληλα  με τον ΕΛΓΑ  που  θα καταβάλλει  από τα μέσα του Φλεβάρη και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο 20 με 25 εκατ, για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015, και τον ΟΠΕΚΕΠΕ  που θα ολοκληρώσει στο πρώτο τετράμηνο τις υπολειπόμενες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, να υπάρχει η απαραίτητη τη συγκεκριμένη περίοδο ρευστότητα.