Κατά του ΕΦΚ στο κρασί συσπειρώνονται οι παραγωγικοί φορείς

Αντίθετη με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την αντίθεσή τους για ακόμα μια φορά σχετικά με τον ΕΦΚ στο κρασί εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (10/12), τόσο τα προεδρεία των ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ, όσο και οι φορείς του παραγωγικού κόσμου, βουλευτές και Περιφερειάρχες.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γ. Βογιατζής ζήτησε την απόσυρση του μέτρου τονίζοντας ότι είναι άδικο, πλήττει αμπελουργούς και οινοποιούς και ότι θα δημιουργήσει την εικόνα ακριβού προϊόντος για το ελληνικό κρασί. Ακόμη, ο κ. Βογιατζής κάλεσε τον κλάδο να παραμείνει ενωμένος και τάχθηκε υπέρ της συμπόρευσης με άλλους παραγωγικούς φορείς.

Ανάλογες θέσεις διατύπωσαν και οι πρόεδροι των δυο άλλων μεγάλων φορέων του κλάδου. Ο Χρ. Μάρκου εκ μέρους της ΚΕΟΣΟΕ έκανε λόγο για πρωτόγνωρη απόφαση που πλήττει τον κλάδοκαι ο Γ. Σκούρας για τον ΣΕΟ μίλησε για φορολογική αδικία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η υπερφορολόγηση δεν φέρνει περισσότερα έσοδα, τόνισε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, αντίθετα κλείνει επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία και μειώνει την ανταγωγνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γ. Μπουτάρης, με την ιδιότητα του οινοποιού σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την ζημιά που πάει να γίνει και συσχέτισε το ΕΦΚ στο κρασί με τις πιέσεις των εταιρειών μπύρας και αλκοολούχων.
Στην συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και περιφερειακών αρχών.

Διαβάστε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Εμείς, οι εκπρόσωποι  των οργανώσεων του αμπελοοινικού και του παραγωγικού κόσμου,  που μετείχαμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των μελών της ΕΔΟΑΟ, μιλώντας εκ μέρους των 200.000 αμπελουργών, των οινοποιών και των χιλιάδων εργαζομένων στα οινοποιεία της χώρας και  με την επίγνωση ότι μιλάμε ταυτόχρονα για το  παρόν και το μέλλον του ιστορικότερου κλάδου της ελληνικής παραγωγής,  που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της στήριξης των χιλιάδων τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας, απευθύνουμε δραματική έκκληση στην Πολιτεία, καλώντας την:

  1. Να αναιρέσει την πρόσφατη απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί εγκαταλείποντας ισοπεδωτικές, στενά οικονομίστικες αντιλήψεις που καταργούν στο βωμό συγκυριακών σκοπιμοτήτων την αναπτυξιακή εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας.
  2. Να προχωρήσει ταυτόχρονα στην υιοθέτηση των προτάσεων που έχει κατ’ επανάληψη, αλλά δυστυχώς μάταια, υποβάλει ο κλάδος  και οι οποίες θα τονώσουν την περαιτέρω ανάπτυξή του, αποφέροντας πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος στα δημόσια ταμεία.
  3. Να μην υποτιμήσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις, με σημαντικότερη τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στις αμπελοοινικές περιοχές, από την αναπότρεπτη, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της για τον ΕΦΚ,  καταστροφική συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής.
  4. Να μην παρακάμψει τις επισημάνσεις του κλάδου, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμοδίους, ότι η απόφαση για τον ΕΦΚ  είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και ότι τυχόν εφαρμογή της θα έχει τεράστιο λειτουργικό κόστος για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, σε βάρος τόσο της παραγωγικής τους δραστηριότητας όσο και της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς επίσης και δυσανάλογο διοικητικό κόστος που καθιστά τον συγκεκριμένο φόρο ταμειακά αναποτελεσματικό.

Εμείς, οι εκπρόσωποι  των οργανώσεων του αμπελοοινικού και παραγωγικού κόσμου, αναγνωρίζουμε ως πολίτες με αγωνία για το μέλλον του τόπου  την  ζωτική ανάγκη αύξησης των  εσόδων για τη χειμαζόμενη σήμερα χώρα μας. Όμως, περισσότεροι πόροι και μεγαλύτερα έσοδα μπορούν να προέλθουν μόνο από την ανάπτυξη και τη  δίκαιη φορολόγηση του επιπλέον πλούτου που θα παραχθεί. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας.
 Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί  κινείται  στον αντίποδα της αναπτυξιακής πολιτικής. Θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα και μακροπρόθεσμα θα αποστερήσει και αυτά καθώς θα δυναμιτίσει την παραγωγική διαδικασία, σε μια στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη με καλά αποτελέσματα το στρατηγικό σχέδιο του κλάδου για τη διείσδυση στις ξένες αγορές. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ο  ΕΦΚ στο κρασί είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο μυωπικής λογικής και εντελώς ασύμβατο με τις αντιλήψεις των ευρωπαϊκών κρατών για τη διαχείριση των γεωργικών προϊόντων.
Ο κλάδος, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη είναι μονόδρομος, θα αγωνιστεί για την κατάργησή του.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη: «και αν αποσυνδέσεις της Ελλάδα θα δεις στο τέλος να απομένουν μία ελιά ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Η ιστορία της Ελλάδας είναι μονίμως πάνω στα ίδια μοτίβα.
Όποιος Υπουργός εφαρμόσει αυτή την απόφαση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη έναντι της ιστορίας της χώρας.