Κλειστά τα οινοποιεία τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για τον ΕΦΚ στο κρασί

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οργανώσεις του κλάδου

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα οινοποιεία της χώρας με τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Παράλληλα πραγματοποιούνται ευρείες συσκέψεις σε 9 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι κεντρικές οργανώσεις του κλάδου ( ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) έχουν προσφύγει από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (για παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας) καθώς επίσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα τα  εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά , σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην Οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία. Επίσης, σήμερα αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (Γιάννης Βογιατζής ΕΔΟΑΟ, Χρήστος Μάρκου ΚΕΟΣΟΕ, Γιώργος Σκούρας ΣΕΟ) θα μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και τα κόμματα.

Το Σαββατοκύριακο (23 και 24/1), τα οινοποιεία της χώρας διοργάνωσαν ενημερωτικές συσκέψεις, με ανοιχτό το θέμα των αποφάσεων για τοπικές διαμαρτυρίες, σε 9 αμπελουργικές περιοχές (Αμύνταιο, Νάουσα, Δράμα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Αττική, Νεμέα, Αχαΐα, Ηράκλειο). Στις συσκέψεις είχαν προσκληθεί  εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών, βουλευτές, καθώς και πολλοί παραγωγικοί φορείς. Η θετική ανταπόκριση πολλών εκ των προσκεκλημένων στην πρόσκληση, σε συνάρτηση και με τις δημόσιες τοποθετήσεις δεκάδων εκπροσώπων αρχών και φορέων σε προηγούμενες εκδηλώσεις του κλάδου κατά της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, επιβεβαιώνει ότι έχει συγκροτηθεί πλέον ένα ευρύ μέτωπο κατά του άδικου μέτρου, που η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της.

«Ο κλάδος έδινε με αξιώσεις, και παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές. Η επιβολή του ΕΦΚ μεταβάλλει τα δεδομένα, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας. Γι αυτό και ο αγώνας για την κατάργηση της απόφασης που τον επέβαλε είναι μονόδρομος» επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των κεντρικών οργανώσεων του τομέα ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ.