Κληρώνει στο Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών

Κληρώνει στις Βρυξέλλες για την επιστροφή των θεσμών

H επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πωλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εντάσεις μεταξύ των θεσμών έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Παρόλο που το ΔΝΤ εξακολουθεί να προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Επιτροπής, παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποί των θεσμών ετοιμάζονται να πάνε στην Αθήνα με κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να ανακοινώσουν την έλευσή τους εντός της εβδομάδας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται σήμερα το Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης.

“Εντός και εκτός Ελλάδας όλοι συμφωνούν ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς”, είχε δηλώσει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Eurogroup διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό και την Ελλάδα. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να φιλοξενήσει στο έδαφός της αριθμό προσφύγων και μεταναστών διπλάσιο από αυτόν στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί (50.000). Ως προς το οικονομικό, όμως οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, στέλνοντας ένα θετικό σήμα ότι η αξιολόγηση προχωράει.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)