Στη Λέσβο Βαρθολομαίος, Φραγκίσκος και Ιερώνυμος

Στη Λέσβο Βαρθολομαίος, Φραγκίσκος και Ιερώνυμος

Οριστικοποιείται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 16 Απριλίου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο θα βρεθούν στο νησί, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Απριλίου με την άφιξη το πρωί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή» ο οποίος είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα για την περίθαλψη προσφύγων και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο, όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Εν τω μεταξύ, στις 8.00 περίπου το βράδυ, από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.

Το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Όλοι μαζί θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας, όπου θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Θα συνυπογράψουν και μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου), ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό, και το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ