Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα κι αγροτών (συνεχής ενημέρωση, φωτορεπορτάζ και video)

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα κι αγροτών (συνεχής ενημέρωση, φωτορεπορτάζ και video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. “Τα αιτήματά σας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου ο οποίος έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό“, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο υφυπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Η συνάντηση γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων οι οποίοι αποχώρησαν με βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης.

Τσίπρας: «Βάση για σοβαρό διάλογο τα αιτήματα των αγροτών»

Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Βαριές καταγγελίες από Γκόντια-Βασιλόπουλο

Νωρίτερα, να μη συμμετάσχει στη διαβούλευση με τον πρωθυπουργό αποφάσισε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και η ΠΕΝΑ. 

Οι Χρήστος Γκόντιας και Θόδωρος Βασιλόπουλος προχώρησαν σε βαριές καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι αποκλείστηκαν από τη σημερινή συζήτηση οι εκλεγμένοι από τα μπλόκα εκπρόσωποι των αγροτών. Πριν από λίγο μάλιστα αποχώρησαν από την Ηρώδου Αττικού. 

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι θα προσέλθουν κανονικά στις συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

 

«Εμείς δεν θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας.

Διευκρίνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση. Εάν δεν δεχτούν την αντιπροσωπεία που όρισε η δύναμη των μπλόκων μας και εμμένουν στη θέση τους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη που άλλοι, έξω από εμάς, όρισαν, τότε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν θα συμμετάσχει».

Εντός του Μαξίμου βρίσκεται η ομάδα 18 ατόμων που μετέδωσε πριν από λίγο το ypaithros.gr 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ypaithros.gr, στην Ηρώδου Αττικού έχει ήδη καταφθάσει ομάδα αγροτών αποτελούμενοι από τους κ.κ.: Τσιοτίνα, Δημητρίου, Ζαφειρόπουλο, Τσίρκα, Σόρκο, Τσίλια, Παπαδάκη, Τοπάλη, Ευαγγελόπουλος, Σίργα, Μιχαηλίδη Βαγγέλη, Μητσιούδη, Τσώνη, Πονερίδη, Παναγή, Δημητριάδη, Γκόντια. 

11:48 Οι αγρότες προσέρχονται στη συνάντηση ανά ομάδες των επτά ατόμων, με τους αστυνομικούς του Μαξίμου να τους καλούν με ονομαστικό κατάλογο.   

1158: Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών βρίσκονται εντός του πρωθυπουργικού Μεγάρου.

11:59: Πριν από λίγο κατέφθασαν και οι Χρήστος Γκόντιας, Γιάννης Παναγής οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν μπει στο Μαξίμου αλλά βρίσκονται εκτός μιλώντας στα τηλέφωνα.

Το ραντεβού αγροτών-πρωθυπουργού πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την Ηρώδου του Αττικού να είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ.