Μυστικός δείπνος των δανειστών για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Μυστικός δείπνος των δανειστών για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (ενδεχομένως του Paul Thomsen), εκπροσώπων του Eurogroup και άλλων στελεχών των δανειστών, διοργανώνεται πιθανότατα για αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να βρεθεί  σύγκλιση στο “χάσμα” που χωρίζει την ΕΕ και την Ελλάδα με το ΔΝΤ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και ο Πολ Τόμσεν, ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group και ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ.

Η συνάντηση οργανώνεται –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες καθώς πρόκειται να μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατ’ ουσίαν σκοπός του «μυστικού δείπνου» είναι να γεφυρωθεί το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών, κάτι που καταγράφηκε ευκρινώς και στο τελευταίο EuroWorking Group, με το ΔΝΤ να κρατά σε όλη τη διαδικασία μια ιδιαίτερα σκληρή στάση επιδιώκοντας να επιβάλει τους όρους του προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα με την πλευρά του Ταμείου συντασσόταν και η Γερμανία ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg θέλουν το Βερολίνο διατεθειμένο –με αντάλλαγμα τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς στο προσφυγικό- να βάλει νερό στο κρασί του σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης.