«Ναι» Ευρωκοινοβουλίου σε τροπολογία Χουντή για χαμηλό ΦΠΑ σε νησιά

Πυρά του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Την Τετάρτη η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ στα νησιά

Δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής στο πλαίσιο του ψηφίσματος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά (νησιωτικότητα).

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε με 495 ψήφους «φωτογραφίζει» ουσιαστικά τα ελληνικά νησιά και αναφέρει ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και σημειώνει ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

Την τροπολογία του Νίκου Χουντή, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές της GUE, Σοφία Σακοράφα, Tania González Peñas (Ισπανία, Podemos), Miguel Urbán Crespo (Ισπανία, Podemos), Lola Sánchez Caldentey (Ισπανία, Podemos), Xabier Benito Ziluaga (Ισπανία, Podemos), Estefanía Torres Martínez (Ισπανία, Podemos), Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος, ΑΚΕΛ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος, ΑΚΕΛ).

Ο Νίκος Χουντής, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκθέτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να καταργήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και στα πιο φτωχά, στα πιο μικρά, στα πιο απομονωμένα, και σε αυτά που δέχονται την τεράστια μεταναστευτική πίεση.

Είναι φανερό ότι, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, υπακούωντας στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού».