Νομοθετική ρύθμιση στο ν/σ για το σύμφωνο συμβίωσης που αφορά τις ποινές αγροτών που συμμετείχαν σε μπλόκα

Μείωση των ποινών (στους 6 μήνες έως 1 έτος) για παρακώλυση συγκοινωνιών προβλέπει νέα διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τι προβλέπουν οι δράσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της δυτικής Μακεδονίας

Αυτή αφορά δεκάδες αγρότες που βρίσκονται έως σήμερα υπόδικοι για τα μπλόκα των ετών 2009-2012, αντιμετωπίζοντας πολύ αυστηρές ποινές που πριν την αλλαγή αυτή έφθανε και τα 3 χρόνια φυλάκισης.

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Θέμα: Υλοποίηση δέσμευσης ΣΥΡΙΖΑ για τα «αγροτοδικεία»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της δίνει τέλος στον χρονίζοντα βραχνά των αγροτών που κατηγορούνται για διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά τη διάρκεια διάφορων κατά καιρούς κινητοποιήσεών τους (τα γνωστά «αγροτοδικεία»).

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», με τα προτεινόμενα άρθρα 27 και 28 αντικαθίστανται ή τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 292 και 298), βάση των οποίων οι αγρότες που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών/υπηρεσιών κοινής χρήσης βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Το άρθρο 292 του Π.Κ. προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Τώρα ως ανώτερος χρόνος φυλάκισης ορίζεται το ένα έτος, ενώ αν η πράξη ήταν μικρής έκτασης ή διάρκειας, περιορίζεται σε έξι μήνες το ανώτερο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως με το άρθρο 28 του Ν/Σ ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον πεισθεί ότι ο δράστης «τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις υλοποιεί μια δέσμευσή του προς τον αγροτικό κόσμο, σε αντίθεση με αντίστοιχες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Επίσης δεν αφορά μόνο την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, όπως συνέβη με αντίστοιχες ρυθμίσεις στο παρελθόν, αλλά ισχύει κανονικά.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των κατά τόπους βουλευτών/ριών του ΣΥΡΙΖΑ (σε αγροτικές περιοχές, όπως και αυτή των Σερρών), των οποίων η διαρκής επιμονή και άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε αποτέλεσμα.

Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Σερρών