Οδηγός ενστάσεων δικαιωμάτων και νέα φορολογία αγροτών στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Οδηγός ενστάσεων και νέα φορολογία αγροτών στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Αναλυτικά ρεπορτάζ για τις ενστάσεις των γεωργών που θα ξεκινήσουν να υποβάλουν από τις επόμενες ημέρες (για τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης) αλλά και το σχέδιο των τριών συντελεστών για τη φορολόγηση αγροτών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η «ΥΧ» που κυκλοφορεί από τις 11/12.

Μπορεί στις 7/12 να πιστώθηκαν τα πολυπόθητα χρηματικά ποσά που αναλογούν στο 90% της βασικής ενίσχυσης, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που όπως έχει ήδη γράψει η «ΥΧ» δεν είδαν τα ονόματά τους στη λίστα με τα προσωρινά δικαιώματα. Κάποιοι επίσης που περιλαμβάνονται μεν κανονικά στη λίστα, δεν βρήκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Οι γεωργοί, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα αναθεώρησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση κατάλληλα δικαιολογητικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της «ΥΧ» στη σελίδα 15

Επίσης, τρεις συντελεστές φόρου κι ένα μικρό αφορολόγητο στα επίπεδα εκείνου που ήδη «παζαρεύει» με τους θεσμούς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης προβλέπει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων από την επόμενη χρονιά.
Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και, εφόσον γίνει αποδεκτό, θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017), επιχειρεί ουσιαστικά να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιθυμίας του Μαξίμου να υπάρξει αφενός μια δικαιότερη κατανομή των βαρών που απορρέουν από αυτές, αφετέρου ένα δίχτυ προστασίας για τους μικρότερους παραγωγούς.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της «ΥΧ» στη σελίδα 51