Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας: Προβληματισμός για τη φορολογία στον οίνο

Τη θεώρηση ότι η κυβερνητική απόφαση επιβολής φόρου (ΕΦΚ) στον οίνο οδηγεί σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες, διατύπωσε σε επιστολή του ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας. Στο περιεχόμενο αυτής, γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου, με τον οποίο η φορολογία στον οίνο ορίζεται στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό, η “αντίδραση” στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται, θα είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη του παραεμπορίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Οδηγία 92/84 της Ε.Ε. καθορίζει τους ελάχιστους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά στα εξής επίπεδα:
– 550 €/ εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης
– 45 €/ εκατόλιτρο για τα ενδιάμεσα προϊόντα
– 0 € για το κρασί και
– 1,87€ / εκατόλιτρο ανά βαθμό αλκοόλης για τη μπίρα.

Δεν είναι τυχαίο που στο κρασί είναι μηδενικός γιατί στόχος της Επιτροπής είναι να ενισχυθεί ο τομέας αυτός και να μην βγουν εκτός ανταγωνισμού οι οινοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές του κρασιού (Νότιο Αφρική , Χιλή, Αυστραλία κ.λ.π.).

Στην Ε.Ε. των 27 μόνο σε 4 χώρες, οι οποίες είναι μη οινοπαραγωγικές, έχουν συντελεστές άλλους από το μηδενικό για το κρασί. Επιβάλλοντας οποιονδήποτε φόρο έρχεται σε αντίφαση με την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μας σαν οινοπαραγωγική χώρα.

Η «Αξιακή Διάρθρωση» του εμφιαλωμένου στην Ελλάδα είναι ως εξής :
– Μέχρι 6 ευρώ/φιάλη = 85%
– Από 6-10 ευρώ/φιάλη = 12%
– Άνω των 10 ευρώ = 3%

Ο φόρος δεν είναι αναλογικός της τελικής τιμής και επιβαρύνει με μεγαλύτερο ποσοστό % αύξηση τις «λαϊκές» οικονομικές ετικέτες και τις οικονομικές συσκευασίες, στις οποίες έχει στραφεί ο Έλληνας καταναλωτής λόγω οικονομικής κρίσης (Ασκό – ΠΕΤ).

Συγκεκριμένα στο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας η μέση τιμή φιάλης 0,750 λίτρα είναι 2,47 ευρώ.

Η επιβολή έρχεται σε μια χρονιά όπου η Ελληνική παραγωγή έναντι πέρσι είναι μειωμένη, κατά -25%, και η παραγωγή ιδιαίτερα στη Νεμέα κοντά στο -60%, κάτι που δυσχεραίνει ήδη τα βεβαρημένα κοστολόγια των οινοποιιών και συνεπώς την τελική τιμή στον καταναλωτή.

Θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό θέμα που θα προέρχεται από το ταμειακό της κάθε επιχείρησης, όπου θα τιμολογεί τον φόρο και θα τον αποδίδει στο τέλος του μήνα αλλά θα τον εισπράττει από τους πελάτες της και από την αγορά μετά από 3 -4 μήνες. Αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια χρηματοδοτική ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης για κάθε επιχείρηση.

Ένα μεσαίο οινοποιείο σαν και εμάς δεν θα το αντέξει και κρίνουμε πώς και πιο μεγάλες εταιρείες του κλάδου δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να προσαρμοστούν. Ο κλάδος έχει Δείκτη Ρευστότητας = 0,15 και Σχέση Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια = 2,78 (αυτοί οι δείκτες δείχνουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί).

Ο κίνδυνος ότι η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί και το κράτος θα χάσει σταθερά έσοδα γιατί θα αναπτυχθεί παραεμπόριο, το οποίο δεν θα μπορεί να ελεγχθεί, είναι προφανής με τέτοια επιβολή φόρου. Αν το παραεμπόριο και η πώληση χωρίς τιμολόγιο αυξηθεί τότε τα έσοδα που θα χάσει το κράτος (από Φ.Π.Α., φόρο εισοδήματος, μείωση νόμιμης εργασιακής απασχόλησης) θα είναι τεράστια και ίσως να μηδενίζεται το όφελος του φόρου.

Κλείνοντας θέλουμε να παρακαλέσουμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα, γιατί όπως όλοι του κλάδου έτσι και ο Συνεταιρισμός με τους 1.100 και πλέον συνέταιρους αγωνιά για το μέλλον”.