Ο γητευτής του γαϊδουράγκαθου

Ο γητευτής του γαϊδουράγκαθου

Ζιζάνιο για τους αγρότες, προληπτική τροφή για τον άνθρωπο. Ο λόγος για το γαϊδουράγκαθο, ένα ακανθώδες εδώδιμο φυτό με πολλαπλές προστατευτικές και προληπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ιδιότητες αυτές, αλλά και οι παιδικές αναμνήσεις από τη Μεθώνη Πιερίας, ενέπνευσαν τον Λάζαρο Αθανασιάδη να προχωρήσει στην τυποποίηση προϊόντων από γαϊδουράγκαθο.

Τουρσί, τσάι, και κονσερβοποιημένο, με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο, γαϊδουράγκαθο, μαζί με άγριο σκόρδο για την υπέρταση και φύλλα μουσμουλιάς για τον διαβήτη, είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα, τα οποία έχει επινοήσει. Το παραγνωρισμένο αυτό φυτό περιέχει την ουσία σιλυμαρίνη, που είναι η πιο ισχυρή προστατευτική ουσία για το ήπαρ. Επίσης, έχει ευεργετική επίδραση στη χολή, αλλά και στην καρδιά.

Ο γητευτής του γαϊδουράγκαθου
Ο Λάζαρος Αθανασιάδης

Η συγκομιδή του φυτού γίνεται μόλις φτάσει το ένα μέτρο και συλλέγεται ο βλαστός του, που έχει παρόμοια γεύση με εκείνη του αγγουριού, αλλά είναι πιο τρυφερό, τονίζει ο κ. Αθανασιάδης. Όταν το φυτό αναπτυχθεί και φτάσει σχεδόν στα δύο μέτρα, τότε μπορεί να κοπεί η κορυφή, να αποξηρανθεί στη σκιά και να γίνει τσάι. Ακόμη και τα φύλλα του έχουν χρησιμότητα στη μαγειρική. Λόγω της μικρής περιόδου συγκομιδής του (ένα 20ήμερο τον Απρίλιο), είναι μια δύσκολη και ακριβή καλλιέργεια για να συντηρηθεί κι έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες για εξαγωγές προς το εξωτερικό.

Αν και υπήρχε ενδιαφέρον από την Κίνα, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασιάδης, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και οι πολλές απαιτήσεις καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα και για τον λόγο αυτόν βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή. Συγχρόνως, προχωρά στην παρασκευή και άλλων προϊόντων, όπως σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρο κ.ά. Και επειδή η φύση δεν κάνει τίποτε άσκοπα, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαϊδουράγκαθου είναι πως, εκτός από τροφή, ο κορμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πέλλετ.