Ο ΣΕΟ χαιρετίζει την τροποποιημένη έκθεση BECA της Κομισιόν

Στο επίκεντρο η με μέτρο κατανάλωση του οίνου στο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της τροποποιημένης έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA). Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνιστά μεγάλη πρόοδο για την διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρόλο που  δεν έγιναν δεκτές όλες οι συμβιβαστικές τροπολογίες, η υιοθέτηση της θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ της επιβλαβούς από τη με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ είναι σύμφωνη με τις απόψεις και την πρακτική μας.

Η αρχική αναφορά ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ ήταν παραπλανητική και απλοϊκή καθώς δεν ελάμβανε υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής. Η νέα διατύπωση ικανοποιεί μερικώς τον κλάδο, που αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί περαιτέρω για την βελτίωσή της και την αναγνώριση των πολλαπλών επιστημονικών δεδομένων για τα οφέλη της κατανάλωσης με μέτρο του οίνου στην καλή υγεία εδώ και αιώνες.

Είναι ευρύτατα γνωστά τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, με ένα γεύμα και ως μέρος της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος.

«Πάγια θέση μας είναι ότι το κρασί διαφέρει από τα άλλα αλκοολούχα ποτά λόγω της πλούσιας σύστασής του και της αποδεδειγμένης υψηλής διατροφικής του αξίας, και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια ομάδα αλκοολούχων ποτών» προσθέτει ο κος Βογιατζής.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Dr. Γιάννης Βογιατζής αναφέρει ότι ο οινικός κλάδος παραμένει δεσμευμένος μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Wine in Moderation στην προώθηση της βιώσιμης οινικής κουλτούρας και της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε πλήρη συνάφεια με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Οινικού τομέα, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την ενημέρωση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών σχετικά με τις θέσεις μας στις υπό ψήφιση τροπολογίες και τους ευχαριστεί θερμά για την στήριξή τους.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, καλεί τους αρμόδιους φορείς να εστιάσουν στην επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, αποφεύγοντας πολιτικές και δράσεις που θα βλάψουν τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας μας και που αναμφίβολα αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, του ελληνικού τρόπου ζωής και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η με μέτρο κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.