Παράθυρο για επιστροφές φόρων ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Παράθυρο για επιστροφές φόρων ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές

Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμα και επιστροφές φόρων δίνει σε αρκετούς πολίτες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί από τις 21 Μαϊου 2015 στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Η απόφαση αναμένεται να δοθεί κι επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θέτει στην πράξη θέμα επανεξέτασης όλων των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, και πλειστηριασμοί. Κι αυτό γιατί οι αντικειμενικές τιμές καθορίζουν τόσο τους φόρους όσο και παραμέτρους όπως π.χ. οι αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Σε αυτή τη βάση Επιστροφή φόρου θα μπορούν να διεκδικήσουν π.χ. όσοι έκαναν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων, από το καλοκαίρι και μετά με τις αυξημένες τιμές της εφορίας. Τα χρήματα αυτά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να τους επιστραφούν.

Ζημιές προκύπτουν επίσης και για τους δήμους καθώς αναδρομικές μειώσεις θα πρέπει να ισχύσουν για τα δημοτικά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και μέσω των καταστημάτων.

Όσον αφορά τον φετινό ΕΝΦΙΑ, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο φετινός φόρος η καταβολή του οποίου, σημειωτέον, βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ. η τρίτη δόση πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου) υπολογίσθηκε με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο θέμα προκύπτει για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ο οποίος θα πρέπει να υπολογισθεί με βάση άλλες αντικειμενικές αξίες χωρίς να επηρεασθεί το δημοσιονομικό του αποτέλεσμα.

Επιστροφή φόρου αναμένεται να μπορούν να διεκδικήσουν όσοι έκαναν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων, από το καλοκαίρι και μετά. Εφόσον πλήρωσαν με αυξημένες τιμές της εφορίας, τα χρήματα αυτά θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να τους επιστραφούν.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών από την οποία θα προκύψει μείωση σε πολλές περιοχές που θεωρούνται ακριβές αλλά εμπορικά οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, ενώ στις λεγόμενες πιο φθηνές περιοχές, οι τιμές δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά καθώς θα ληφθούν υπόψη οι εισοδηματικές απώλειες των πολιτών στα χρόνια της κρίσης.

Γιάννης Τσατσάκης