Τα προληπτικά μέτρα μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις

Τα προληπτικά μέτρα μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις

Την αντίδραση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του προκάλεσε η χθεσινοβραδινή (26/4) ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μίτσελ Ρεινς ότι δεν θα διεξαχθεί τη Μ.Πέμπτη Eurogroup για την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν λίγο μετά τις 23:00 ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit «ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφει στο naftemporiki.gr το κλίμα που εισέπραττε η ελληνική αντιπροσωπεία (Χουλιαράκης, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Καλογήρου) νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των απογευματινών διαπραγματεύσεων, με αποκλειστικό θέμα το «πακέτο» έξτρα μέτρων, κάνοντας λόγο για «επιφυλακτικούς Ευρωπαίους» και «αρνητικό ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών ρωτούσαν λεπτομέρειες για τον μηχανισμό (αυτόματο κόφτη) που πρότεινε η ελληνική πλευρά ώστε να ξεπεραστούν και οι ενστάσεις του ΔΝΤ, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Ταμείο σημείωσε πάνω από μία φορά ότι δεν κατανοεί γιατί τα έξτρα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αποκλειστικά υπεύθυνο για τη χθεσινή εξέλιξη είναι το ΔΝΤ το οποίο «εδώ και τρεις μήνες κωλυσιεργεί συνεχώς κάτι που φάνηκε και από τις διαρροές των wiki leaks» σε συνδυασμόμε την επιμονή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό εξισορρόπησης αντί της λήψης προληπτικών μέτρων «είναι αξιόπιστη», ενώ η άρνηση του ΔΝΤ να την αποδεχθεί «φανερώνει ότι δεν τους νοιάζει να πιάσουμε τους στόχους αλλά να εφαρμοστεί ένα άλλο πρόγραμμα από εκείνο που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με περισσότερα μέτρα».

Πηγή: Ναυτεμπορική