Προς ανανέωση η σύμβαση απορρόφησης των ελληνικών καπνών από Παπαστράτο

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπόλαρη - Διεπαγγελματικής Καπνού.

Προς ανανέωση η σύμβαση απορρόφησης των ελληνικών καπνών από Παπαστράτο

Για διάθεση ανανέωσης, από την πλευρά της βιομηχανίας, της τριετούς σύμβασης απορρόφησης του μεγαλύτερου ποσοστού των ελληνικών καπνών από την Παπαστράτος (Philip Morris) έκανε λόγο ο Μάρκος Μπόλαρης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στις 15 Ιανουαρίου με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει ήδη η διάθεση ανανέωσης της τριετούς σύμβασης, η οποία δημιουργεί κλίμα ασφάλειας στους 16.000 Έλληνες καπνοπαραγωγούς και στις εταιρείες μεταποίησης τονώνοντας με αυτό το τρόπο την τοπική και εθνική οικονομία.

Επισήμανε ακόμα ότι αναμένει πρόταση για το ζήτημα αλλαγής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις και τους ενημέρωσε για τις συνέργειες που γίνονται με το ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο Εξωτερικών και μικτά επιμελητήρια για προώθηση του Ελληνικού καπνού.

Την αντιπροσωπεία της Διεπαγγελματικής αποτελούσαν ο πρόεδρός της, κ. Μελενεκλής, ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ, ο κ. Ταρενίδης , ο Πρόεδρος της Καπνικής, κ. Μιχαηλίδης , ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μισσιριάν, κ. Τζούμας και ο κ. Λεούδης Πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας.

Στη συνάντηση τέθηκε το αίτημα από την πλευρά της Διεπαγγελματικής για να διερευνηθεί η πιθανότητα σύναψης συμφωνιών με την σιγαρεττοβιομηχανία Παπαστράτος και με άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ακόμα, τέθηκαν αιτήματα που αφορούν την απορρόφηση μέρους της ελληνικής παραγωγής καπνού από αραβικές χώρες, η αναθέρμανση των εμπορικών συμφωνιών για αγορά καπνού, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και η διευκόλυνση των εξαγωγών σε χώρες με υψηλές φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (π.χ. Ρωσία).

Από πλευράς της Διεπαγγελματικής υπήρξε αμέριστη προσφορά ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης καπνού, το οποίο κοστίζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον Έλληνα φορολογούμενο.

Γιάννης Τσατσάκης