Δανία: Επιβάλλει φόρο άνθρακα στη γεωργία

Μετά από πεντάμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση της χώρας προχωράει στην εφαρμογή του πρώτου στην Ευρώπη φόρου άνθρακα στην αγροτική παραγωγή
27/06/2024
1' διάβασμα
dania-epivallei-foro-anthraka-sti-georgia-324805

Στο πλαίσιο του στόχου της να μειώσει έως 70% τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030, η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα επιβάλλει φόρο άνθρακα στη γεωργία.

Το μέτρο αποτελεί αποτέλεσμα πεντάμηνων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με περιβαλλοντικές και αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν αίσιο τέλος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία, από το 2030, οι αγρότες της χώρας θα πρέπει να πληρώνουν 120 κορώνες (περίπου 16 ευρώ) ανά μετρικό τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται, με αύξηση σε 300 κορώνες (σχεδόν 40 ευρώ) από το 2035 και μετά. Η κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση 250.000 εκταρίων γεωργικής γης έως το 2045, ενώ θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, και στην εξαγορά ορισμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Η Δανία αποτελεί κολοσσό στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ η αγροτική της παραγωγή προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 46% των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόρος άνθρακα θα μειώσει 1,8 εκατομμύρια τόνους από αυτές τις εκπομπές το 2030, το πρώτο, δηλαδή, έτος εφαρμογής του, επιτρέποντας στη χώρα να πετύχει τον στόχο της.

Στην επόμενη φάση, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή, με τις πέντε οργανώσεις να παροτρύνουν τους νομοθέτες να εγκρίνουν τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί και να εγκριθεί μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.