Ρεβεγιόν με την εφορία για προκαταβολή φόρου, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για βασικές φορολογικές υποχρεώσεις

Ρεβεγιόν με την εφορία για προκαταβολή φόρου, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας

Να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία για το 2015 καλούνται μέσα στις λίγες μέρες που απομένουν για την αλλαγή του χρόνου χιλιάδες αγρότες.

Την παραμονή του 2016 εκπνέει η προθεσμία για τουλάχιστον τρεις φορολογικές υποχρεώσεις που… αυξάνονται σε τέσσερις για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, μέχρι αυτή την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν:

-Tην τρίτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ

-Την τρίτη δόση από την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου (55% αντί για 27,5%, υπενθυμίζουμε) βάσει των ειδοποιητηρίων που έχουν ήδη παραληφθεί.

-Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας τόσο για τα επαγγελματικά όσο και για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματά τους.

-Τη δόση από το διακανονισμό των 100 δόσεων εφόσον έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει και οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία να καταβάλουν το ΦΠΑ για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου ενώ την ίδια ημέρα εκπνέει η προθεσμία για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη του 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι αγρότες –αλλά και φορολογούμενοι από άλλες επαγγελματικές τάξεις- αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους μπορούν να τις ρυθμίσουν πλέον μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων οι οποίες αυξάνονται σε 24 εφόσον πρόκειται για έκτακτη φορολογία.

Γιάννης Τσατσάκης