Σάμος: Το νησί του Β. Αιγαίου… κτυπά την πόρτα της Πολιτιστικής Ευρώπης

Σάμος: Το νησί του Β. Αιγαίου… κτυπά την πόρτα της Πολιτιστικής Ευρώπης

Ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια παρουσιάζει την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στο Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Κοινωφελές Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής με στόχο την ενθάρρυνση του κοινού για τις εικαστικές τέχνες και την μουσική καθώς και την προβολή το έργου Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό) Βασιλ. Σοφίας 9 , την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στις 20.30 μ.μ.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και από τότε το χρίσμα έχουν λάβει 46 πόλεις.

Το 2021 θα αναδειχθεί μια πόλη από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η υποψηφιότητα βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, έχει διάρκεια ενός έτους και στην περίοδο αυτή δίνεται η ευκαιρία ανάδειξης του πλούτου και της πολιτιστικής ταυτότητας της υποψήφιας πόλης ή του νησιού.

Το ακριτικό νησί της Σάμου, από την εσχατιά των ευρωπαϊκών συνόρων, ξεκινά μια πορεία που σκοπό έχει την ανάδειξη του πολιτισμού του με τις βαθιές ρίζες που το συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά και αποτελούν τη βάση πολιτιστικών αξιών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ιστορική διαδρομή του νησιού.

Αρχέγονο θεώρημα αυτό του Πυθαγόρα, από τον τόπο που έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, η υποψηφιότητα της πόλης στηρίζεται στην πρόταση του Πυθαγορείου Θεωρήματος Πολιτισμού, ότι δηλαδή ο Ανθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο!

Το τρίγωνο του Πυθαγόρα μετουσιώνεται σε τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Τον άνθρωπο που εκπροσωπείται ιδανικά από τον σαμιακό λαό, που ενστερνίστηκε πλήρως αυτή την προσπάθεια και συνέβαλε παντοιοτρόπως στην επίτευξή της αλλά και τη δημιουργικότητα, που συνίσταται στην προσφορά και την ανιδιοτελή έκφραση προς τον πλησίον με όποια έκφραση αυτή βρίσκει ανταπόκριση στις μέρες μας.

Η Σάμος είναι μια ανοιχτή πόλη που διεκδικεί το δικαίωμα στον αστικό πολιτισμό και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλες συνυποψήφιες πόλεις της Ελλάδας για τον τίτλο, το νησί θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την τελική επικράτηση.

Η συμμετοχή όλων των πολιτών, η ένθερμη υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και η αποτελεσματική συνεισφορά όλων στην υλοποίηση της προσπάθειας είναι βέβαιο ότι θα… ζαλίσουν με το «σαμιώτικο γλυκό κρασί» ολόκληρη την Ευρώπη, που θα προσφέρει δικαιωματικά τον τίτλο στο νησί αυτό των θαλασσίων συνόρων της.

Από την ακριτική Σάμο, το νησί του ανατολικού Αιγαίου με την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατα, ξεκινά ο δύσκολος δρόμος της πολιτιστικής επικράτησης σε έναν αγώνα που θα διαπνέεται από Ελλάδα, θα αποπνέει Ελλάδα και θα εισπνέει… αέρα πελαγίσιο!