Σε υψηλό 23ετίας οι τιμές της ζάχαρης στη διεθνή αγορά

Σε υψηλό 23ετίας οι τιμές της ζάχαρης στη διεθνή αγορά

Τη μεγαλύτερη άνοδό τους σε ημερήσια βάση εδώ και σχεδόν 23 χρόνια εμφάνισαν τα futures ζάχαρης στο Intercontinental Exchange, έπειτα από προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η προσφορά, που έχει πληγεί από τον καιρό, δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο διακυβερνητικός Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης ανέφερε την Τρίτη πως η αγορά θα καταγράψει ένα έλλειμμα πέντε εκατομμυρίων μετρικών τόνων στη ζάχαρη φέτος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό θα είναι το πρώτο έλλειμμα εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οι σοδειές έχουν πληγεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και τις δυνατές βροχές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου.

Τα πιο ενεργά από άποψη διαπραγμάτευσης futures στο Intercontinental Exchange στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν άνοδο 8,9% στα 13,90 cents. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 1993, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Στο Λονδίνο, η λευκή ζάχαρη εκτοξεύτηκε 6,1% στα 395,9 δολάρια ανά τόνο στο ICE Futures Europe.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν έχει επηρεάσει μόνο τις τιμές της ζάχαρης. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, το φοινικέλαιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και 21 μήνες, λόγω μιας πτώσης των αποθεμάτων της Μαλαισίας σε χαμηλά εξαμήνου τον Γενάρη.

Πηγή: euro2day.gr