Αυτό το άρθρο είναι 77 μηνών

Στα σκαριά νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού

Σε πρώτο πλάνο ψηφιακός μετασχηματισμός, περιβαλλοντική βιομηχανία και εξαγωγικός προσανατολισμός
13/03/2018
4' διάβασμα
sta-skaria-nea-programmata-espa-kai-anaptyxiakou-117630

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη νέων δράσεων του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Από τα πιο ενδιαφέροντα νέα προγράμματα που «έρχονται» το αμέσως επόμενο διάστημα και αξιοποιούν πόρους του ΕΣΠΑ είναι η «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας». Αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων νέων ή υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση αποβλήτων κάθε μορφής (υγρά, στερεά, αέρια και απορρίμματα τρίτων), με στόχο την παραγωγή και τη διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη δράση θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 250.000 ευρώ έως 2.500.000 ευρώ, για διάστημα μέχρι 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου. Το ποσοστό ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 35% έως 70% ανάλογα με το μέγεθος και την περιφέρεια υλοποίησης της επένδυσης.

Κριτήριο επιλεξιμότητας θα αποτελεί η οικονομική δραστηριότητα που θα επιδοτηθεί και όχι οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εν δυνάμει δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης ακόμα και επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στη διαχείριση αποβλήτων.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Αρκετοί είναι όμως και οι επιχειρηματίες που αναμένουν την προκήρυξη της δράσης που θα τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν ψηφιακά την επιχείρησή τους και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός», συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο χρηματοδοτικές παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ταυτότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δράσεις «Ψηφιακό βήμα», η οποία απευθύνεται σε ψηφιακά «ανώριμες» επιχειρήσεις (κατάταξη σε χαμηλή ή μέση ψηφιακή βαθμίδα) και «Ψηφιακό άλμα», η οποία απευθύνεται σε ψηφιακά «ώριμες» επιχειρήσεις (κατάταξη σε ανώτερη ή ανώτατη ψηφιακή βαθμίδα). Το ποσοστό της επιδότησης καθορίζεται στο 50% του επενδυτικού σχεδίου που θα κατατεθεί και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν, μεταξύ άλλων, καινούργιο εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες τεχνολογιών και επικοινωνιών.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος της προκήρυξης για τα καθεστώτα «Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του αναπτυξιακού. Ήδη, ο β’ κύκλος του νόμου ενεργοποιήθηκε με το καθεστώς της «Γενικής Επιχειρηματικότητας», με την υποβολή αιτήσεων να έχει λάβει παράταση έως τις 16 Απριλίου 2018.

Εξωστρέφεια και τουρισμός

Παράταση, όμως, έχει δοθεί και για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού, με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. 

Όσον αφορά τη Δράση «Επιχειρούμε έξω – Υποστήριξη διεθνούς προβολής ΜμΕ με εξωστρεφή προσανατολισμό», η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Από 10.000 ευρώ τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ

Σε ισχύ είναι και το Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με δημόσια συνεισφορά 192 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, με διαχειριστή την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, χορηγεί σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επενδυτικά δάνεια και δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Το ύψος των χορηγήσεων κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ, με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα για την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ. Ήδη προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση της δράσης «Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού εκπαίδευση και διά βίου μάθηση».

ΓΡΑΦΕΙ: