Βάζει μπρος η μονάδα μηδικής του ομίλου ITA στις Σέρρες

Από 5.000 συμβολαιακά στρέμματα η πρώτη φετινή σοδειά

Αντίστροφα για την επίσημη πρώτη του μετράει πλέον το εργοστάσιο μηδικής του ITA Group στον κάμπο των Σερρών, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επένδυση του ομίλου στον πρωτογενή τομέα, που έρχεται να «κουμπώσει» λειτουργικά και με τα υπόλοιπα πρότζεκτ που «τρέχει» στον νομό (τηλεθέρμανση). Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το κόστος του έργου ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί κατασκευαστικάν ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες δοκιμές.

Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας, που φέρει την ονομασία Μηδική Σερρών ΑΕ, ανέρχεται σε 27.000 τόνους μηδικής ετησίως, με την πρώτη ύλη να «αντλείται» από 20.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται συμβολαιακά σε μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αφύγρανσης.

Για την πρώτη φετινή χρονιά, οι συμβάσεις καλύπτουν 5.000 στρέμματα η συγκομιδή των οποίων θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Μετά την κοπή θα ακολουθήσει η αυτόματη ξήρανση και το τελικό προϊόν (τυποποιημένη ζωοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τονίζουν από την εταιρεία) θα διατεθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία βάζει στο στόχαστρό της αγορές του εξωτερικού από τις οποίες από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον.

Μοναδικό στο είδος του

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές του ομίλου, πρόκειται για μια μοναδική όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μονάδα, καθώς η αφύγρανση πραγματοποιείται εντός 45 λεπτών σε ταινιόδρομο ξήρανσης 165 μέτρων και, μάλιστα, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης έως 90oC (όταν σε αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 1.000oC), γεγονός που προστατεύει το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής.

Οι εργασίες κοπής, μεταφοράς και αφύγρανσης της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία ενώ η θερμική ενέργεια που απαιτείται προέρχεται από το εργοστάσιο συμπαραγωγής της Θέρμης Σερρών. Η εν λόγω ενέργεια το χειμώνα διοχετεύεται στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της πόλης και πλέον το καλοκαίρι θα αξιοποιείται για το πρότζεκτ της μηδικής

Το τελικό προϊόν διαμορφώνεται σε παραλληλόγραμμα δέματα υψηλής συμπίεσης 500 κιλών, που διευκολύνουν την αποθήκευση και μεταφορά.

Στα 53 ευρώ/τόνο φέτος οι συμβάσεις

Η συνεργασία της Μηδικής Σερρών με τους παραγωγούς γίνεται με όρους συμβολαιακής γεωργίας, με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας και με προκαθορισμένες τιμές.

Για τη φετινή χρονιά, όπως πληροφορείται η «ΥΧ» η τιμή διαμορφώθηκε σε 53 ευρώ/τόνο, τα οποία μάλιστα είναι «καθαρά», αφού η επιχείρηση αναλαμβάνει την κοπή και την μεταφορά της πρώτης ύλης. Επιπλέον, η πληρωμή γίνεται άμεσα ενώ, όπως τονίζουν από τον όμιλο, η μείωση των απωλειών πρώτης ύλης σε σχέση με την παραδοσιακή ξήρανση στον αγρό συνεπάγεται και μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μηδική Σερρών δεν είναι το μοναδικό μεγάλο πρότζεκτ του ITA Group στον αγροτικό τομέα. Ο όμιλος, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Αντώνης Γερασίμου (φωτό), λειτουργεί από το 2006 και τα Θερμοκήπια Δράμας, στα οποία, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, παράγονται με τη μέθοδο της υδροπονίας κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες πιπεριές, οι οποίες διατίθενται στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Το θερμοκήπιο θερμαίνεται από σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ).

 

Διαβάσατε επίσης:

Σέρρες: Ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου αφύγρανσης μηδικής με θερμική ενέργεια