Στους δρόμους οι Γάλλοι αγρότες

Στους δρόμους οι Γάλλοι αγρότες

Με διαδηλώσεις και μπλόκα σε δρόμους της δυτικής, νοτιοδυτικής και κεντρικής Γαλλίας, διαμαρτύρονται σήμερα οι Γάλλοι αγρότες, για τη μείωση της τιμής των προϊόντων που παράγουν.

«Λε Φολ, βιάσου, τα πράγματα πάνε άσχημα στην ύπαιθρο!» έγραφε ένα πανό που είχαν στήσει οι αγρότες στο πίσω μέρος ενός τρακτέρ, στα προάστια της Τουλούζης, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ να λάβει γρήγορα συγκεκριμένα μέτρα.

Περίπου 70 τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε ένα εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι ιδιοκτήτες τους πέταξαν κοπριά και άχυρα στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου. Στη δυτική Γαλλία, εκατοντάδες τρακτέρ όδευαν την ίδια στιγμή προς την πόλη Ρεν.

Εδώ και περίπου ένα μήνα οι αγρότες κινητοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητώντας τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

«Πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας αλλά ζητάμε επίσης την αναπροσαρμογή των τιμών (των προϊόντων) ώστε να είναι σε επικερδές επίπεδο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Λικά, στέλεχος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων των Αγροτών.

Από την Δευτέρα, άλλοι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο σε ένα κέντρο διανομής στην Ιζέρ, ενώ ανατολικότερα έχουν αναφερθεί επίσης και αποκλεισμοί δρόμων.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες θέλουν κυρίως να ασκήσουν πιέσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται ήδη μεταξύ της κυβέρνησης και των διανομέων των προϊόντων, προκειμένου οι τελευταίοι να αναθεωρήσουν την πρακτική του καθορισμού των τιμών.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Δευτέρα από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να της παρουσιάσουν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, πριν από μια σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο γεωργικός τομέας στη Γαλλία, μολονότι υποχωρεί σταθερά εδώ και 30 χρόνια, παραμένει ένας από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη αλλά το τελευταίο διάστημα πλήττεται από κρίση, η οποία συνδέεται με την πτώση των τιμών των προϊόντων, τόσο των κτηνοτροφικών όσο και των δημητριακών και των λαχανικών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλ. Πρακτορείο