Στο συλλαλητήριο στις 24/11 στην Αθήνα καλούν τους παραγωγούς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας και Μακεδονίας

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας  με ανακοίνωσή του «καλεί όλους τους μηλοπαραγωγούς αλλά και όλους τους αγρότες σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, σε συντονισμό με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες. Η πανελλαδική κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν σε πολλές πόλεις και χωριά την Τρίτη 15/11 όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών και συνολικά του αγροτικού κόσμου. “Σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συνεχίζουμε στον δόμο του αγώνα και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Αθήνας! Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας η οποία με ανακοίνωσή της «καλεί τους συναδέλφους αγρότες που πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει την συνδεδεμένη ενίσχυση σε μια σειρά προϊόντων να πάρουν μέρος μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στης 24 Νοέμβρη.

Η χρονιά φέτος δεν βγαίνει γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε, αφού θέλουμε χαρακτηριστικά 7 κιλά μήλα για να αγοράσουμε ένα λίτρο πετρέλαιο, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα τριπλασιάστηκε και επειδή οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Και ειδικά στα μήλα, αυτό δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο στο ρώσικο εμπάργκο που υπάρχει από το 2014, μόνο στα capital control στην Αίγυπτο, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι, με τις πλάτες και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα κι άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε.

Δεν μας έφταναν τα παραπάνω ήρθε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, αλλά και άλλα προϊόντα όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια. Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον ως το 2027, φέτος, με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει.

Δίνουμε αγώνα για την επιβίωση μας.Τίποτα δεν μας χαρίστηκε ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Έχουμε το δίκιο. Χρειάζεται να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες, είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δεν φεύγουμε από αυτό τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. 

Απαιτούμε:

Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές,πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιεργειές μας.

Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας».