Αυτό το άρθρο είναι 110 μηνών

Συζητά αλλά δε δεσμεύεται για παράταση μεταβατικής περιόδου αγροτών κι εξαίρεση ΟΓΑ ο Κατρούγκαλος

Κάλεσμα για διάλογο ξανά από τον Αποστόλου στους αγρότες
22/01/2016
5' διάβασμα
syzita-alla-de-desmevetai-gia-paratasi-metavatikis-periodou-agroton-ki-exairesi-oga-o-katrougkalos-13140

Ανοιχτοί σε μικρές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους αγρότες που όμως δε θα έρχονται σε αντίθεση με τη βασική λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δήλωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε «παράθυρο» για παράταση της μεταβατικής περιόδου όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού εισφοράς των αγροτών από το 7% στο 20% καθώς και για άλλες «διορθώσεις» που ενδεχομένως να σχετίζονται με το κατώτερο όριο υπολογισμού του ασφαλίστρου (σ.σ. βάσει του αρχικού σχεδίου είναι τα 486,8 ευρώ μηνιαίως). Απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι κυβερνητικές ενώ θα πρέπει να προηγηθεί και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Επιπλέον δήλωσε ότιη κυβέρνηση θα εξετάσει την διατήρηση του ΟΓΑ ως έχει, κάτι που, όπως είπε, είναι η πρόταση των αγροτών, ωστόσο ο ίδιος δε συμφωνεί καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα θα έπαιρναν τη μισή από την Εθνική Σύνταξη. Με το κυβερνητικό σχέδιο, σημείωσε, η σύνταξη θα είναι υψηλότερη καθώς θα λαμβάνουν την Εθνική Σύνταξη συν ό,τι συγκεντρώσουν από τις εισφορές.

«Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές», σχολίασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015 προήλθαν σε ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό (3,3 δισ. ευρώ) ενώ μόλις 340 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών.

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας ενώ πρόσθεσε ότι:

-Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.

-Εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους oι αγρότες μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο.

«Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», απάντησε σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις.

Νέο κάλεσμα για διάλογο από Αποστόλου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε:

«Θέλω να πω στους αγρότες ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος» για να συμπληρώσει: «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και μεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

O κ. Αποστόλου στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Αλεξιάδης: Aπό το 2017 οι αλλαγές στη φορολογία αγροτών

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Αλεξιάδης, διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα αφορούν την ερχόμενη χρονιά (δηλώσεις 2017 και εισοδήματα 2016) και επέμεινε ότι με το νέο προσδιορισμό της έννοιας του αγροτικού εισοδήματος που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός θα προστατευθούν οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και αγρότες από μειονεκτικές περιοχές, αφετέρου θα κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.

Ανέφερε ότι, σύμφωνα με διάταξη που ισχύει, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν το 25% των εσόδων τους δεν καταβάλλουν προκαταβολή φόρου

Παραδέχτηκε πάντως ότι θα προχωρήσει κανονικά η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, κάτι που περιέχεται και στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός, ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.

Γιάννης Τσατσάκης 

(με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: