Συνάντηση Κασίμη – ΚΕΔΕ για έργα που χρηματοδοτούνται από ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση Κασίμη με ΚΕΔΕ για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΑΑΤ

Η πορεία των χρηματοροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπο Κασίμη.

Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε στη συνάντηση, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το «πάγωμα» σημαντικών έργων των δήμων, εξαιτίας της προσωρινής διακοπής των χρηματοροών.

Μετέφεραν ακόμη τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη ότι «είναι αναγκαίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι δυσκολίες που εμποδίζουν τη γρήγορη υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων έγκρισης και εκταμίευσης πόρων».

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε «διαδικαστικούς λόγους» και δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η ροή χρημάτων μέσω συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων.
 
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην όλη διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης χρηματικών ροών, οφείλονται τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στη δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων.

Ο Χαράλαμπος Κασίμης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχετικά προβλήματα θα εξαλειφθούν εντός δύο μηνών, καθώς θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα νέα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία θα υποστηρίζουν τις πληρωμές και τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την ΚΕΔΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί τεχνική ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου και ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλύονται άμεσα σε υπηρεσιακό επίπεδο προβλήματα που προκύπτουν.