Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους αγρότες

Ανοιχτό το παράθυρο βελτιωτικών παρεμβάσεων στα ζητήματα των εισφορών και της περιόδου μετάβασης στο νέο σύστημα για τους αγρότες, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το πνεύμα του σχεδίου Κατρούγκαλου άφησε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο καλώντας τους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να προβληματιστούν τόσο για το γεγονός ότι συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα συστηματικά τούς αποθεώνουν ενώ πριν από μερικά χρόνια, όπως είπε, τους λοιδωρούσαν όσο και για το γεγονός ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ είναι να υπάρξει συμψηφισμός εισφορών και φόρων με τις επιδοτήσεις. Μίλησε για δυνάμεις οι οποίες «εκμεταλλεύονται την ειλικρινή αγωνία των αγροτών» για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

Ζήτησε από τους παραγωγούς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου η κυβέρνηση να τους παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της: «Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους σημερινούς συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξετασθούν. Το ίδιο θα κάνουμε και με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους αγρότες αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα αλλά το βλέμμα στραμμένο στα μπλόκα συνεδριάζει την Τετάρτη στις 10.30 το υπουργικό συμβούλιο.

Η αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα δώσει και το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση ενόψει της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση για διάλογο προς τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους των αγροτών ενώ θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ορισμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει προς το παρόν στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου Κατρούγκαλου, συζητώντας μικρές μόνο «υποχωρήσεις» στο πνεύμα εκείνων που ανακοινώθηκαν ήδη για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι οι λύσεις που έχουν προταθεί στο Μαξίμου μιλούν για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου για τους αγρότες, την καθιέρωση ενός ανώτατου πλαφόν στην επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, τη μείωση του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ενδεχομένως και την μείωση του ποσοστού των εισφορών κύριας σύνταξης (που είναι 20%). Το τελευταίο, πάντως, εμφανίζεται πιο δύσκολο δεδομένου ότι αν υιοθετηθεί για τους αγρότες θα (πρέπει να) «συμπαρασύρει» και τους υπόλοιπους κλάδους επαγγελματιών και ασφαλισμένων.

Την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη βούλησή της για τη διεξαγωγή γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με τους αγρότες για τις βέλτιστες λύσεις, σημειώνοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να εκκινεί από μηδενική βάση.