Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΙ Κρήτης για την πρόληψη του βακτηρίου Xylella που απειλεί την ελιά

Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΙ Κρήτης για την πρόληψη του βακτηρίου Xylella που απειλεί την ελιά

Προγραμματική σύμβαση για την πρόληψη του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella που απειλεί κυρίως την ελιά αλλά και άλλες καλλιέργειες, υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ Κρήτης.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια βασικός στόχος είναι η ανάλυση σημαντικού αριθμών δειγμάτων από ελιές, η εκπαίδευση- εξοικείωση τεχνικού προσωπικού στη μεθοδολογία ανίχνευσης ή και απομόνωσης του παθογόνου, έτσι ώστε το εργαστήριο να μπορέσει να διαχειριστεί μελλοντικά τον όγκο των αναλύσεων που πιθανά να απαιτηθούν.

«Η μελέτη θα προετοιμάσει, προσαρμόσει και θα οργανώσει τις υπάρχουσες ερευνητικές δομές, θα συμβάλλει στην έγκυρη, έγκαιρη και άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για την υπάρχουσα κατάσταση», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.
Μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του ερευνητικού έργου η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα παρουσιάσουν σε ανοικτή εκδήλωση τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας.

Η σύμβαση με προϋπολογισμό έργου 30.000 ευρώ υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλη Καπετανάκη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φωτάκη και του επιστημονικού υπεύθυνου εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρη Γκούμα.

Πηγή: ΑΠΕ