Πλατεία Συντάγματος: Περιμένοντας τους αγρότες (φωτο)

Πλατεία Συντάγματος

Όταν μια μέρα ξεκινά, οι άνθρωποι, συνήθως, ψάχνουν τη δυνατή μυρωδιά ενός καλού καφέ για να νιώσουν τις αισθήσεις τους να ξυπνούν.

Σήμερα το πρωί όμως, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, όσοι πέρασαν, όπως κάθε μέρα, από την πλατεία Συντάγματος ξύπνησαν με μια διαφορετική μυρωδιά. Αυτή που βγαίνει από τα λουκάνικα και τα σουβλάκια τα οποία ψήνονται.

Ένα σύννεφο τσίκνας καλύπτει τη μεγαλύτερη και κεντρικότερη πλατεία της Ελλάδας αφού περισσότεροι από τριάντα μικροπωλητές «έτοιμου φαγητού» έχουν εγκαταστήσει τις… επιχειρήσεις τους περιμένοντας τους αγρότες που είτε ήδη έχουν φθάσει στην πρωτεύουσα είτε βρίσκονται καθ’ οδόν προς αυτήν για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα τα τελευταία, τουλάχιστον 30 χρόνια.

Στην πάνω πλευρά της πλατείας, απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επί της λεωφόρου Αμαλίας, από τις 6 το πρωί άρχισε να στήνεται η εξέδρα από την οποία θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των αγροτών ενώ γνωρίζοντας τη σημασία του επικοινωνιακού παιχνιδιού έχουν φροντίσει να στηθεί και μια μικρότερη για τις τηλεοπτικές κάμερες.

Η αστυνομική παρουσία, ακόμη, είναι διακριτική με μία μόνο κλούβα της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης να βρίσκεται στη γωνία της πλατείας με την Ερμού και δύο γερανούς της Τροχαίας να έχουν σταθμεύσει στην αρχή της Μητροπόλεως για κάθε ενδεχόμενο.

Λίγο πιο… πάνω, στην Ηρώδου Αττικού, εκεί που βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού (στο Μέγαρο Μαξίμου), ο δρόμος είναι κλειστός όχι μόνο για τα αυτοκίνητα αλλά και για τους πεζούς.

Μια διαφορετική πλατεία Συντάγματος και μάλιστα της πρώτες ώρες μιας ημέρας που, ίσως, μείνει στην ιστορία των κινητοποιήσεων.