Σύσκεψη Κουρουμπλή και Μπαλτά με τους 14 δήμους που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

Σύσκεψη Κουρουμπλή και Μπαλτά με τους 14 δήμους που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

Ευρεία σύσκεψη με τους 14 δημάρχους των ισάριθμων δήμων της χώρας που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 συγκάλεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Τέθηκαν κυρίως οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, όπως η οικονομική ενίσχυση της πόλης που θα επιλεγεί και η αντιμετώπιση τυχόν ενστάσεων των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κάθε δήμου στον έλεγχο δαπανών κατά τη διαδικασία ανάδειξης της υποψηφιότητάς τους από άποψη χρησιμότητας και νομιμότητας.

Οι δήμαρχοι «έριξαν στο τραπέζι» διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, ενώ οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθειά τους, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Συμφωνήθηκε οι δημοτικοί άρχοντες να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους και να τις καταθέσουν σε κοινό κείμενο, ώστε να αξιολογηθούν συνολικά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 οπότε η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσει για τις 3-4 πόλεις που θα προκριθούν και θα διεκδικήσουν τελικώς τον τίτλο.

Όπως είναι γνωστό, τον θεσμό εμπνεύστηκε η Μελίνα Μερκούρη και το 2021 θα φιλοξενηθεί από κοινού από μία ελληνική και μία ρουμανική πόλη καθώς και από μία πόλη από τις υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Από ελληνικής πλευράς το χρίσμα διεκδικούν οι δήμοι Βόλου, Δελφών, Ελευσίνας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσολογγίου, Πειραιά, Ρόδου, Σαλαμίνας, Σάμου και Τρίπολης.

Πρώτη ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα ήταν η Αθήνα το 1985, ενώ το χρίσμα έλαβαν άλλες δύο ελληνικές πόλεις: η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006.