Το διεκδικητικό πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αγροτών

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Πρωτοβουλία Αγροτών

Σε προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε στις 30/1 η «Πρωτοβουλία των αγροτών» με τους συλλόγους  της αλλά και εκπροσώπους των μπλόκων, αποφασίστηκε να κοινοποιηθούν τα αιτήματά τους, ώστε, όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση «να γίνουν γνωστά σε κάθε αγρότη που παλεύει αυτήν την στιγμή και να μπορέσουμε με όσο το δυνατόν κοινό πλαίσιο να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει».
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

«Το διεκδικητικό μας πλαίσιο κινείται στον άξονα: 
ΑΓΡΟΤΗΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  
1. «ΑΓΡΟΤΗΣ»:  Κατοχύρωση του επαγγέλματος, ταυτότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με βάση  την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε «επιτηδευματίες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες».

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:
⦁ Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13%  προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα. (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά  ενοίκια  του εδάφους, τους  τόκους των ιδίων κεφαλαίων.) και άμεση νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών αγρεργατών.
⦁ Αφορολόγητο της προσωπικής εργασίας του Αγρότη.
⦁ Αφορολόγητο  της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη.
⦁ Αφορολόγητο των αποζημιώσεων.
⦁ Αποσβέσεις.
⦁ Όχι στην απαράδεκτη φορολόγηση  με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου.
⦁ Συνεταιρισμένοι Αγρότες.
 
3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
⦁ Παραμονή του ΟΓΑ ως κύριου ασφαλιστικού φορέα τω αγροτών (υγεία +  συνταξιοδότηση)
⦁ Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.
⦁ Διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης των αγροτών με την ασφάλιση σ αυτόν, όλων των αγρεργατών ( Ελλήνων και αλλοδαπών) μέσω του εργοσήμου.
⦁ Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη) ώστε άμεσα να καταστεί ένας υγιής και αυτόνομος ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τον αγρότη – ασφαλισμένο.

4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
⦁ Άμεσα να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση, και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για  το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότηση του τομέα, τα κόκκινα δάνεια, και μια σειρά αλλά θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και ανάπτυξης  του κλάδου.