Το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ αναμένεται να συρρικνωθεί έως το 2020

Η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα είναι χαμηλότερη το 2020 συγκριτικά με το 2016, καθώς η προσφορά από ανταγωνιστές αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν.

Μειωμένο το μερίδιο του ΟΠΕΚ ως το 2020
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Προβλέψεις Πετρελαίου για το 2015 του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ θα φθάσει τα 30,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, χαμηλότερα από τα 30,90 εκατ. βαρέλια το 2016.

Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό εδώ και 18 μήνες και αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών στα 36,04 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση έχει βοηθήσει να ενισχυθεί η μεσοπρόθεσμη χρήση του πετρελαίου, αν και ο ΟΠΕΚ είπε ότι το δέλεαρ των χαμηλών τιμών εν τέλει θα αποδυναμωθεί.

«Ο αντίκτυπος της πρόσφατης μείωσης των τιμών στη ζήτηση είναι περισσότερο εμφανής βραχυπρόθεσμα» ανέφερε στην έκθεση ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι. «Στη συνέχεια αποδυναμώνεται μεσοπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές -από την οπτική γωνία του ΟΠΕΚ που τροφοδοτεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου- έχουν βελτιωθεί.

Στην αντίστοιχη έκθεση του 2014, η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αναμενόταν να μειωθεί στα 29,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2020.

-Διαφήμιση-