«Το πρώτο άνοιγμα» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Το άνοιγμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Χανίων

Την δέσμευση για ένταξη στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ του έργου για την μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο νέο μουσείο το οποίο και επισκέφθηκε σήμερα, ανέλαβε από τα Χανιά ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός παρέστη στα εγκαίνια της προσωρινής περιοδικής έκθεσης με θέμα. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο αιώνα στον 21ο αιώνα , μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και το χρόνο», που αποτελεί ουσιαστικά και το «πρώτο άνοιγμα» του μουσείου στην τοπική κοινωνία.

«Το να εγκαινιάζεις ένα μουσείο είναι σαν να ανοίγει μια διπλή πόρτα, μια πόρτα προς το παρελθόν με αυτά που παρουσιάζει το μουσείο, αλλά και μια πόρτα προς το μέλλον», ανέφερε ο κ.Μπαλτάς επισημαίνοντας ότι σύντομα το νέο μουσείο θα λειτουργεί ως ένα πλήρες μουσείο σε μια περιοχή όπως τα Χανιά που σύμφωνα με τον κ Μπαλτά, «είναι μία από τις κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού , κέντρο επισκέψεων ελλήνων και ξένων τουριστών».

Την ικανοποίηση της για την πορεία εκτέλεσης του εργου ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων εξέφρασε η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη Ανδρεαδάκη επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου θα ακολουθήσει και η φάση λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης ώστε όπως είπε, « τα Χανιά να έχουν ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας του τόπου».

Η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου επισήμανε ότι με την ανέγερση του νέου μουσείου υλοποιείται ένα όραμα το οποίο, όπως τόνισε, υπήρχε από αρκετά χρόνια πριν.

Στην παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάγια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης το σύνολο των τοπικών αρχών και πολλοί πολίτες.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων κατασκευάσθηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στην συνοικία της Χαλέπας με κονδύλια του ΕΣΠΑ και αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατομμύρια ευρώ.Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου είναι 5.653,13 τετραγωνικά μέτρα.

Διαθέτει την μεγάλη αίθουσα εκθεμάτων, αίθουσες διοίκησες, βοηθητικούς χώρους και αποθήκες εργαστήρια συντήρησης ,αμφιθέατρο και εξωτερικό χώρο στάθμευσης 80 οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ