Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό

Διαξιφισμοί στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο Τσακαλώτου

Ηχηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ να διευκρινίσει τη θέση του για το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές των τελευταίων ημερών έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών». 

Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός σήμερα, Δευτέρα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι βάσει συμφωνίας το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο νέο πρόγραμμα. Παραδέχθηκε δε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικό) αλλά και από τους εταίρους (στο θέμα τους χρέους) προκειμένου να μετέχει, αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιαδήποτε νούμερο που έχει πέσει στο τραπέζι. 

Δήλωσε δε διατεθειμένος να συζητήσει την όποια ένσταση των εταίρων και του ΔΝΤ με στόχο να βρεθεί λύση αρκεί όλοι να συμμερίζονται το χρονοδιάγραμμα για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους, αφού «αν αυτά δεν γίνουν ή γίνουν με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα θα αποτύχει», όπως τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τόνισε.

Πάντως ο υπουργός, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την έναρξη σύντομα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προς το παρόν τουλάχιστον και με βάση την εικόνα που αποκόμισε από τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του και την επαφή του με τους έξι ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αλλά και από το Eurogroup.
  
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «ακόμη και στους πιο δύσκολους συνομιλητές μου διαπίστωσα διάθεση για να βρεθούν λύσεις και όχι να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα» τόνισε ο υπουργός ενημερώνοντας για τις επαφές του. Θετική διάθεση υπήρξε ως προς την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και από τους θεσμούς στο Εurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ο υπουργός δε επανέλαβε -στοιχεία που παρουσίασε και στους ευρωπαίους ομολόγους του- τις θετικές εξελίξεις στην πορεία των κρατικών εσόδων, επισημαίνοντας ότι ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία του 2015 και εάν υπάρχει πιθανότητα το έτος να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, ο υπουργός -αν και για ακριβή στοιχεία παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη- δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και αρκέστηκε να πει «ότι το ελάχιστο θα είναι να πετύχουμε το στόχο που έχει τεθεί».

Πηγή: in.gr