Το άνθος «πρωτέα» κερδίζει έδαφος λόγω αποδόσεων και τιμών

Με πρωτοποριακή διάθεση, έχοντας ήδη καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη θέση τους στην αγορά, λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια νέοι άνθρωποι από την Ιεράπετρα, που παράγουν το άνθος πρωτέα.

Το «πρωτέα» κερδίζει έδαφος λόγω αποδόσεων και τιμώνΔημιουργώντας έναν συνεταιρισμό, την «Κρήσσα Γη», το 2010, που αριθμεί 75 μέλη, οι καλλιεργητές τους άνθους πρωτέα έχουν επενδύσει στις εναλλακτικές καλλιέργειες, θέτοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια διαφορετική αγορά. Η Ομάδα Παραγωγών είναι η μοναδική οργανωμένη επιχείρηση διάθεσης λουλουδιών πρωτέα στην εθνική αγορά που πέτυχε, όπως τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Στάθης Κορνάρος, χάρη στην καλή ποιότητα του προϊόντος. Αυτή οφείλεται στο κλίμα του Λασιθίου, αφού τα φυτά για να «πιάσουν» χρειάζονται αμμώδες έδαφος και υψηλές θερμοκρασίες.

Το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει «πρώτος» και η περίοδος άνθισής τους είναι η άνοιξη και καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, το συγκεκριμένο φυτό δεν ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ τα κομμένα λουλούδια παραμένουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το «πρωτέα» κερδίζει έδαφος λόγω αποδόσεων και τιμών Το 2012, ο συνεταιρισμός προμηθεύτηκε από την Ισπανία 5.000 φυτά με κόστος ανά φυτό 3,30-5 ευρώ και τα φύτεψαν σε πέντε στρέμματα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα και οι υψηλές τιμές που απολαμβάνουν. Τα λουλούδια διατίθενται ως μεμονωμένα άνθη, αλλά πωλείται και η πρασινάδα τους. Ανά άνθος και ανάλογα με την ποικιλία πωλούνται από 75 λεπτά μέχρι 5 ευρώ, ενώ η πρασινάδα ανά τεμάχιο 5-10 λεπτά. Σε κάθε στρέμμα καλλιέργειας κάθε χρόνο οι καλλιεργητές κόβουν περίπου 50.000 τεμάχια πρασινάδας και 5.000-10.000 άνθη.

Κάλια Πετσαλάκη