Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: το superfood που προστατεύει από θρομβώσεις

Νέες διεξόδους τυποποίησης, ακόμη και με τη μορφή φαρμακευτικού σκευάσματος, ανοίγει για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η αντιφλεγμονώδης δράση του.

Την τελευταία πιστοποιεί, για πρώτη φορά, κλινική μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις κουταλιές έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορούν να έχουν την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με 400 mg της φαρμακευτικής ουσίας ιβουπροφαίνη.

Το χαρακτηριστικό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που του προσδίδει επιπλέον ιδιότητες ως superfood, είναι η περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη, η οποία θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από θρομβώσεις και καρδιαγγειακά νοσήματα, και έχει δράση αντίστοιχη με αυτή που έχει η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis, και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), παρουσίασαν χθες η εταιρεία GAEA και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της GAEA, κ. Άρης Κεφαλογιάννης, πλέον οι ευεργετικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για τον άνθρωπο πιστοποιούνται και κλινικά –πέραν των τουλάχιστον 30 σχετικών επιδημιολογικών ερευνών, που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ηχηρά ονόματα που συνυπογράφουν την κλινική μελέτη, το Πανεπιστήμιο του Davis και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο διαβατήριο, ώστε το ελληνικό προϊόν να ενισχύσει τον ρόλο του ως superfood.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε κατά την παρουσίαση η ερευνήτρια του τμήματος Φαρμακογνωσίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Ελένη Μέλιου, το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα το ΠΟΠ Μεσσηνίας αποδείχθηκε από τη μελέτη ότι είναι πιο πλούσιο στην ελαιοκανθάλη από τα ισπανικά και τα ιταλικά ελαιόλαδα. Η ίδια τόνισε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από κορωνέικη ελιά, μπορεί να μειώσει έως και κατά 30% τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Αυτή η διαπίστωση της κλινικής μελέτης εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα στο ελληνικό προϊόν έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και των διεθνών ανταγωνιστών του. 

Νατάσα Φραγκούλη