Έχει και η Κρήτη τα δικά της καλά σφουγγάρια

Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Έχει και η Κρήτη τα δικά της καλά σφουγγάρια

Προσπάθεια να αναδείξουν τα σφουγγάρια της Κρήτης, ενισχύοντας παράλληλα και μια νέα «αγορά» για το νησί, κάνουν τους τελευταίους μήνες δύο νέοι άνθρωποι, που παράλληλα με την παγκόσμια φήμη των Καλύμνιων σφουγγαράδων, και έχοντας εκπαιδευτεί κατάλληλα, έχουν επενδύσει στη σπογγαλιεία.

Ο δύτης Μιχάλης Δεσδενάκης, 29 ετών, και ο συνεργάτης του, Βασίλης Μαρτσάκης, καπετάνιος του σφουγγαράδικου, φοίτησαν στην κρατική σχολή στην Κάλυμνο, εκτιμώντας ότι η σωστή ενασχόληση με τη σπογγαλιεία και η ανάπτυξή της στην Κρήτη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο δράσης για ανθρώπους που γνωρίζουν τη θάλασσα και έχουν επιλέξει να ασχοληθούν και επαγγελματικά.

Αν και οι συνθήκες στη χώρα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν βοηθούν, όπως λένε, οι ίδιοι, έχοντας συστήσει συνεργείο από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, εφόσον βοηθάει και ο καιρός, «ποντάρουν» στα σφουγγάρια της Κρήτης, διαλέγοντας το Λιβυκό Πέλαγος, αφού, όπως σημειώνουν, τα σφουγγάρια του πωλούνται ακριβότερα.

«Το να αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη σπογγαλιεία, και μάλιστα σε τέτοιες εποχές, είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση. Εκτός από τον «πλούτο» σε σφουγγάρια, κάθε άλλη πτυχή αυτής της διαδικασίας (από τα πτυχία, τις δυνατότητες να αποκτήσεις ένα σφουγγαράδικο, έως τη διάθεση των σφουγγαριών στην αγορά) δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και οι δυσκολίες, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, είναι μεγάλες, λέει ο Μιχάλης Δεσδενάκης, που βουτάει καθημερινά αυτή την περίοδο μέχρι και στα 60 μέτρα βάθος, από τις 9 το πρωί ως και αργά το απόγευμα, με ένα μικρό διάλειμμα.

Κάλλια Πετσαλάκη